Horrach preveu abandonar la Fiscalia abans de dia 1 de setembre

El fiscal anticorrupció proposa la fiscal Ana Lamas per substituit-lo

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach confia que dia 1 de setembre ja haurà abandonat el càrrec. En unes breus declaracions als mitjans a les portes de la Fiscalia ha assegurat que no pensa esperar a la sentència del cas Nóos per demanar el relleu, tal com li va demanar el fiscal en cap de les Balears, Bartomeu Barceló. "El  dret a la renúncia no es pot condicionar a la finalització de determinats assumptes", ha dit argumentant que un hipotètic però probable recurs de cassació podria allargar la causa al Tribunal Suprem dos anys i mig més. "És un cercle sense fi. Definitivament, no", ha conclòs.

Horrach ha explicat que la decisió estava "meditada" abans que començàs el judici de Nóos i, tot i que ha reconegut que aquest ha estat el cas que ha viscut "més intensament" i pel qual ha rebut més crítiques, no ha estat el causant de la seva renúncia. "És el cúmul de casos (més de 60, ha dit) que hem duit durant aquests 10 anys" el que l'han fet arribar a la conclusió de posar "fi al cicle". En aquest sentit, reconeix sentir-se "alliberat" després de fer pública la decisió. "Necessitava un canvi i crec que aquest era el moment adequat", ha dit.

Balanç positiu "amb alguna ombra"

El fiscal ha valorat com a "molt enriquidors i gratificants, amb moltes llums i alguna ombra" els anys que ha passat al capdavant de la Fiscalia Anticorrupció. En aquest sentit, espera que la seva tasca hagi estat "exemplaritzant per a la ciutadania".

Abans no deixi el càrrec, encara li queden acabar els escrits d'acusació d'algunes peces del cas Palma Arena, un escrit del cas Over, un cas a Menorca, la tramitació del cas Son Espases i alguns més que encara es troben al Jutjat d'Instrucció, segons ha dit. Horrach no ha volgut donar cap pista sobre el seu futur professional, però ha expressat que espera que el seu substitut sigui la seva companya Ana Lamas, "una dona molt competent", segons ha dit.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF