El Govern no pensa recular en la regulació del lloguer turístic

Turisme lleva ferro a la sentència que ha anul·lat un decret similar a Canàries i a l'esmena a la totalitat que ha presentat aquest dijous El Pi

La proposició de llei que regula el lloguer turístic seguirà el calendari de tramitació previst, tot i el revés judicial que ha patit aquesta setmana un decret del govern de les Canàries que aborda la mateixa problemàtica. La directora general Pilar Carbonell ha explicat aquest dijous que no es poden comparar ambdues iniciatives, especialment pel que fa a una de les conseqüències més comentades: l'anul·lació de les anomenades zonificacions, la delimitació de les àrees on es pot practicar el lloguer turístic.

Carbonell ha subratllat, en aquest sentit, que la norma canària és un decret i que el motiu pel qual el Tribunal Superior de Justícia d'aquella comunitat ha anul·lat la mesura és que la llei no preveu aquestes zonificacions. En el cas balear, ha dit, aquest argument no serveix perquè el que s'està tramitant és una llei que, a més, no inclou el traçat de les zonificacions, sinó que, simplement, "es remet l'obligació de fer-les a qui en té la competència: els consells insulars i els ajuntaments.

El diputat d 'El Pi Josep Melià ha donat la raó al Govern en aquesta qüestió durant la presentació aquest dematí de l'esmena a la totalitat que la formació presentarà contra la regulació del lloguer turístic. Amb tot, ha alertat que hi ha altres parts de la sentència que sí que podrien aplicar-se a la futura llei balear, tal com està redactada en aquest moment. Per exemple, considera que deixa clar que cal diferenciar entre el lloguer turístic i l'arrendament de temporada, aspecte, assegura, que el projecte de l'Executiu no preveu.

Esmena a la totalitat

Melià ha fet la valoració mentre presentava l'esmena a la totalitat que els regionalistes han registrat al Parlament, la segona que presenten els grups parlamentaris després de la del PP. El diputat considera que l'avantprojecte “no soluciona una realitat econòmica existent que necessita ser regulada sense ni negar-la, ni criminalitzar-la”. En aquest sentit, ha criticat que “fixa uns requisits d'impossible compliment” per permetre el lloguer en habitatges plurifamiliars, com la necessitat de tenir instal·lats comptadors d'aigua individuals o disposar d'un certificat energètic. Els edificis que poden complir amb aquestes condicions són aquells de factura nova que, paradoxalment, ha lamentat, no són aptes per al lloguer turístic perquè el Govern pretén prohibir aquesta activitat en els edificis amb menys de 10 anys d'antiguitat.

Davant l'allau d'al·legacions que ha rebut el projecte, “per part de tots els actors implicats”, Melià ha demanat al Govern “que el retirin, que el repensin i que cerquin el consens, almanco, d'algun dels implicats”.

Carbonell, per part seva, ha assenyalat que “estam convençuts que la proposta de llei que es planteja defensa realment els nostres interessos”. En aquest sentit, ha qualificat la proposta d'El Pi com “una esmena més” i ha assenyalat que “sabíem que hi ha posicionaments enfrontats i que seria complicat”, però “mantenim el calendari”, ha conclòs.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF