Publicitat
Publicitat

PARLAMENT - PROSPECCIONS

El Govern ja prepara “les armes” legals contra els sondejos

Company revela que els lletrats ja disposen dels informes tècnics

L’Advocacia de la Comunitat Autònoma estudia la presentació d’alguna acció jurídica per dificultar les prospeccions petrolíferes, segons va confirmar ahir el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, en la seva compareixença parlamentària per informar sobre l’actuació del Govern respecte d’aquesta qüestió.

Sense aportar detalls concrets ni tampoc definir quin tipus d’acció seria, Company va deixar anar durant una resposta que l’Advocacia de la Comunitat ja s’ha posat en contacte amb la Comissió Balear de Medi Ambient perquè “les armes s’estan preparant”.

La intervenció del conseller va estar motivada per la intervenció del diputat de MÉS David Abril, qui havia reclamant que la Conselleria “faci un informe sobre l’ajustament dels projectes de prospecció al dret mediambiental comunitari, espanyol, i balear”, i estudiar, digué Abril, si hi ha possibilitats de dur a terme accions judicials. Va ser en aquest moment quan Company va revelar que l’Advocacia de la CAIB ha demanat documentació a la Comissió Balear de Medi Ambient sobre tots els detalls tècnics i els informes existents. “S’estan preparant les coses”, digué el conseller. “Què aconseguirem? No ho sé, però la posició és claríssima: en el moment oportú, posarem la demanda corresponent”.

El moment oportú al qual feia referència és quan es conegui el contingut dels informes d’impacte ambiental. “El president del Govern ja va dir que no descartava acudir a la via judicial, sempre que s’hagi emès l’informe ambiental a favor de les prospeccions”, sentencià.

Els diputats presents a la compareixença s’interessaren pel tipus d’acció jurídica i si anirà únicament contra aquest possible informe a favor de les prospeccions o en contra dels projectes petrolífers. Company va respondre que aquests aspectes d’estratègia jurídica seran decidits per l’Advocacia , que “sabrà on tocar i quan”.

Per la seva banda, el socialista Joan Boned va manifestar que en la seva opinió existeix la possibilitat que l’empresa promotora estigui cometent un “frau de llei” en el projecte del golf de València en relació als permisos de la superfície. El conseller va replicar que aquestes “possibles irregularitats” ja figuren en un dels informes que va elaborar la Comissió Balear de Medi Ambient, en què es rebutgen els sondejos.

El diputat de MÉS David Abril va demanar també a Company que “faci front comú” amb la comunitat canària, però el conseller va replicar que “allà no hi ha tant de consens com aquí”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF