Publicitat
Publicitat

El Govern demana la implicació del sector turístic en la conservació del territori

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, s'ha reunit amb la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Inma de Benito, a la qual també ha demanat més suport per al producte local

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha demanat aquest dilluns a la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) la implicació del sector turístic a la conservació dels espais naturals protegits de les Balears, perquè constitueixen un valor afegit per a les Illes com a destinació.

Vidal s'ha reunit amb la presidenta de la FEHM, Inmaculada Benito i ha assegurat que hi ha bona predisposició per part d'ambdues parts per col·laborar tant en relació amb els espais naturals protegits com en la promoció del producte fresc local i a millorar les infraestructures de subministrament i sanejament d'aigua.

Després de la reunió, el conseller ha manifestat les seves "ganes de col·laborar amb el sector turístic i que s'impliqui en els espais naturals protegits" perquè constitueixin la presentació de les Balears davant del món.

Vidal considera important la implicació del sector privat i la seva col·laboració en la conservació i a donar-los a conèixer: "Volem uns espais naturals protegits amb els mitjans necessaris i, per tant, el sector privat que també els fa servir i se'n beneficia també hi ha de participar ", ha defensat.

Ha posat com a exemples de la implicació del sector en els espais naturals la custòdia del territori i projectes de col·laboració per part d'empreses implicades en la conservació i que incorporen aquest valor en les seves polítiques de responsabilitat social corporativa.

Alternativa

Benito creu que "la conservació i l'explotació no han d'anar renyides", de manera que els espais naturals han de ser potenciats com a producte turístic, en pro de l'allargament de la temporada. "Intentar que aquests productes, quan els oferim, estiguin ben conservats i gestionats i es consolidin com una alternativa al sol i platja tradicional", s'ha marcat com a objectiu.

El conseller de Medi Ambient també ha advocat per treballar junts en la promoció del producte fresc local, perquè els hotelers "gestionen molta demanda". "Són un mercat on els nostres productes s'han de col·locar perquè fan que les Illes siguin una destinació diferent i tinguin un valor afegit", ha assegurat.

Vidal i Benito també han abordat la situació de les infraestructures de sanejament i depuradores d'aigües, on "la falta de manteniment i d'inversió està generant una sèrie de problemes als quals cal fer front", ha dit el conseller.

Per la seva banda, la presidenta de la FEHM ha reivindicat a Vidal que els ingressos anuals del cànon de l'aigua, que s'estima en 78 milions al voltant del 40% dels quals l'aportaria el sector hoteler, es destinin a la millora d'aquestes infraestructures.

"Seria convenient que el cànon de sanejament d'aigua, que és una partida molt important amb la qual l'any passat es van recaptar 78 milions d'euros, es destinassin per a la finalitat per a la qual es va crear, que és per a la millora de les infraestructures de sanejament d'aigua i no per a despesa corrent, i amb això potser ens estalviaríem generar noves figures impositives o fiscals que en principi s'utilitzaran per a això", ha dit vinculant-lo a l'ecotaxa.

Vidal s'ha referit també a l'impost turístic que preveu implantar el Govern, i sobre el qual Benito ha manifestat els seus dubtes sobre el fet que els ingressos es destinin a reinvertir en la millora d'aspectes mediambientals lligats al turisme i no a despesa corrent.

El conseller ha afirmat respecte d'aquest tema que "qualsevol taxa té uns fins concrets, i una taxa turística ha d'anar destinada al sector agrícola i ambiental, que és el que aporta valor afegit". "És el que ens fa diferents d'altres destinacions turístiques", ha subratllat sobre aquests sectors.

Vidal ha recordat que dels ingressos de l'ecotaxa que es va implantar anteriorment a Balears van sorgir projectes mediambientals com sa Coma d'en Vidal i altres infraestructures.

"Hi ha exemples concrets i, en ser un impost finalista, evidentment ho serà per a infraestructures com el Parc de Llevant o de la Tramuntana, que té un sobreús molt fort i on s'ha de poder compaginar l'activitat econòmica i la conservació". "Jo crec que l'ecotaxa ens pot donar aquest plus, aquest valor afegit que hem d'aprofitar", ha defensat.

Benito ha assegurat que les infraestructures de depuració i sanejament d'aigua són deficitàries a les Balears i tant la millora de les existents com la generació d'altres de noves és "una necessitat imperiosa".

La presidenta dels hotelers mallorquins ha reclamat a Vidal l'homogeneïtzació de les tarifes d'aigua mitjançant un decret en el qual la patronal fa anys que treballa; com també "fer front comú perquè les inversions que han d'arribar de Madrid, des de la col·laboració publicoprivada arribin en el temps que toca".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF