Podem vol replantejar l'ecotaxa

La formació dels cercles i MÉS per Mallorca es plantegen estudiar un increment de l'impost del turisme sostenible, amb el rebuig frontal del PP

L'anomenada ecotaxa torna aquest dimarts a l'agenda parlamentària acompanyant l'increment de les temperatures i l'augment del nombre de visitants de l'Arxipèlag.  La portaveu de Podem,  Laura Camargo , ha explicat aquest dilluns que la formació morada defensa l'establiment d'un "impost verd veritable", més proper "a la idea que teníem d'una ecotaxa", i ha afegit que, mentre no es desenvolupi, Podem considera positiu elevar el preu de l'actual impost del turisme sostenible.

L'objectiu d'aquest increment, segons Camargo, és "destinar l'impost a qüestions relacionades amb l'ecologia, la protecció del medi ambient i a pal·liar els efectes de la massificació", si bé ara "es destina a moltes altres qüestions". Tanmateix, la portaveu del partit morat ha recalcat que aquesta "fiscalitat verda" que plantegen està pensada perquè recaigui, sobretot, "damunt les espatles dels turistes". 

El diputat de MÉS per Mallorca, Antoni Reus, ha assenyalat sobre aquesta mateixa qüestió que els ecosobiranistes estan d'acord a apujar el preu de l'actual impost i, tanmateix, "s'ha d'estudiar si aquest increment ha de ser d'un 20%, d'un 50% o d'un 100%". En referència a la sobreocupació que té lloc a les Illes durant els mesos de temporada alta, Reus s'ha referit als creuers com a blanc de les crítiques i ha posat sobre la taula la possibilitat de reduir les hores d'afluència d'aquesta tipologia de turistes a Mallorca. 

També ha intervingut en el tema de l'ecotaxa la portaveu del Partit Popular, Marga Prohens, qui ha avançat que el grup parlamentari està en contra de la proposta de Podem i ha asseverat que "el Govern no té un model turístic i necessita l'ecotaxa per quadrar comptes", com també per fer front a "aquest ritme de despesa". "El repartiment va demostrar que no era ni una taxa ni era eco", ha declarat, i per això considera que la solució no ha de ser apujar-ne el preu ni adoptar mesures properes al decreixement: "que posin els números" per tal de valorar les conseqüències econòmiques que aquest fet tindria per a tots els habitants de les Illes, ha conclòs. 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF