El Govern es desentén de les despeses del laboratori de Bachiller

El nou conveni que es negocia amb el CSIC exclou aquesta partida que, fins ara, s'assumia

El Govern deixarà d'assumir les despeses de manteniment del laboratori del secretari d'Acció Institucional de Podem, Daniel Bachiller, quan es liquidi el conveni actual entre la Conselleria de Salut i el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Aquesta institució, de la qual Bachiller n'és funcionari, i el Govern negocien des de fa mesos un nou conveni de col·laboració que hauria de permetre el trasllat del grup de recerca de l'alt càrrec de Podem a unes noves instal·lacions que s'estan construint al Parc Bit. Fonts de la conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme han assenyalat a l' ARA Balears, però, que l'acord no està tancat i que el Govern no pensa continuar pagant el manteniment del laboratori, tal com feia amb l'anterior conveni. La decisió, subratllen, ja s'havia pres abans que es fessin públiques les crítiques pel suposat tracte de favor a Bachiller pel seu càrrec polític.

La polèmica va sorgir la setmana passada arran d'una carta dels investigadors científics a la presidenta, Francina Armengol, en la qual denunciaven que la Conselleria de Salut està finançant de manera "alegal" les despeses de manteniment del laboratori de Bachiller, tot i que el conveni que ho justificava havia expirat a finals de desembre. L'import d'aquestes despeses, asseguren, ascendeix a 175.000 euros anuals, una quantitat que suposa el 22% de la inversió pública de la Comunitat en matèria de recerca científica. En declaracions a l'ARA Balears, Bachiller va negar l'autenticitat d'aquestes xifres sense aportar-ne de pròpies.


La portaveu del Govern, Pilar Costa, va justificar aquesta situació per "la voluntat del Govern de continuar col·laborant amb el CSIC" amb un nou conveni. Aquestes negociacions, va dir, haurien impossibilitat liquidar el conveni, tot i que ja ha expirat. Segons Bachiller, l'acord perquè la Conselleria mantingués el manteniment el seu laboratori fins que es tancàs el nou conveni es va prendre en una reunió en la qual van participar la consellera de Salut, Patricia Gómez; el vicepresident, Biel Barceló, i el llavors conseller de Presidència, Marc Pons. Des de la Conselleria mantenen que volen un nou conveni amb el CSIC, però asseguren, en canvi, que no està tancat i que, de fet, no ha d'incloure necessàriament la figura de Bachiller com a investigador principal.

Els investigadors han criticat durament Bachiller per haver participat en reunions en què es negociava l'assignació de fons públics per a R+D+I, considerant-ho un cas de conflicte d'interessos. Des de la Conselleria, indiquen que Barceló ja ha advertit el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, que Bachiller no pot tornar a ser el seu interlocutor en reunions sobre aquest sector.


Bachiller ha negat sempre haver negociat un euro per al seu grup de recerca i Podem ha tancat files amb el científic, tot i que els seus dirigents han afirmat que li demanaran explicacions. El secretari general, Alberto Jarabo, va indicar a l'ARA Balears que una primera reunió informal es mantindria dilluns, però la trobada, finalment, no es va celebrar per motius que la formació no ha aclarit. La portaveu parlamentària, Laura Camargo, va indicar dimarts que la trobada es produirà "els propers dies".

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF