POLÍTICA

Podem tanca files i el Govern s’enroca en el prestigi del CSIC

La portaveu, Pilar Costa, afirma que volen renovar el conveni de Bachiller

El Consell de Govern va “comentar” la polèmica sobre el secretari d’Acció Institucional de Podem, segons va admetre la portaveu, Pilar Costa, en la roda de premsa posterior. La també consellera de Presidència va defensar que la situació de Bachiller es deu a “l’interés que el Govern té a seguir col·laborant amb el CSIC”. Costa va afegir que “ni en aquest cas ni en un altre, el Govern actuarà segons el color polític dels treballadors o funcionaris que poguessin dependre, com es aquest cas, del govern central”. “El Govern no té contractat el senyor Bachiller. És un funcionari que depèn del CSIC i que fa feina amb un grup d’investigació, com a conseqüència d’un conveni de col·laboració que és el que deim que, en aquests moments, s’està renegociant”, va subratllar.

Amb tot, no va donar per feta la continuïtat de l’investigador dins de la direcció general d’Innovació i Recerca, tal com si que va assegurar Bachiller, a l’ARA Balears. “El conveni no s’ha liquidat del tot. Mentre no s’arribi a un acord en el seguent conveni, en cas que s’arrivi a un acord”. Tot i que, a priori, sembla difícil d’explicar que el CSIC tingui interès a renovar un conveni que va denunciar, fa gairebé un any, fonts del govern van explicar, posteriorment, a l’ARA Balears, que l’acord es dóna per segur.

En defensa de Bachiller

Podem va manifestar el seu “suport ferm” cap a Bachiller en un comunicat en el qual lamentava que el secretari d’Acció Institucional “està sent sotmès a una campanya pública basada en afirmacions errònies, amb un clar objectiu de desprestigiar la seva figura i d’atacar la formació”.

En aquest sentit, el partit assegura que tenen clar que “el paper que juga a les institucions és decisiu al mateix temps que incòmode”, i mostra “tot el suport als membres i càrrecs dels Consells Ciutadans que estan patint les pressions internes dins de les seves activitats laborals corresponents, pel simple fet de pertànyer al partit”.

Respecte dels dubtes sobre la participació de Bachiller en negociacions del Pacte, la formació “posa de manifest que Daniel Bachiller no està participant i no participarà en cap reunió que suposi un conflicte d’interessos entre el seu paper d’investigador i el càrrec que desenvolupa en el partit”.

Les crítiques, però, estan sorgint entre els mateixos socis del Pacte. Un membre d’un dels partits de Govern, present en les negociacions, va dir, a l’ARA Balears, “que Bachiller negociï coses que afecten el seu lloc de feina no és poc ètic, es troba a la frontera”. I es va demanar “perquè és més ètic això que tot el xou que van muntar sobre la designació del marit de la consellera de Sanitat com a director de l’IB-Salut”. El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, digué que “ells sabran per què ho exageren”.

El PP aprofita per fer-ne sang

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, va reclamar, en un comunicat, “explicacions públiques i immediates” sobre la situació “alegal” de Bachiller. “Ara ja comencem a conèixer que la debilitat d’aquesta presidenta es compensa pagant amb doblers de tots els ciutadans per poder sostenir el pacte amb Podem, i que aquest pacte de cadires que és aquest Govern costa doblers a tots els ciutadans”, va manifestar la dirigent popular.

“Sembla ser que el Govern estaria regant amb doblers públics i de manera alegal aquest alt càrrec de Podem, i ens sembla un fet gravíssim”, va afegir.

Prohens va reclamar, també, explicacions públiques a la formació dels cercles. “Utilitzant les seves pròpies paraules, ens demanam si això és un exemple de corrupció d’alta o baixa intensitat”, assegura, segons la nota.

“Els ciutadans tenen dret a saber per què s’estan gastant recursos públics en un conveni que va finalitzar el desembre de 2015. Armengol no pot callar per resposta, tal com acostuma a fer sempre que té un problema”, va concloure la dirigent popular. La polèmica sobre Bachiller promet ser un dels focus de la polèmica en el proper Debat de Política General que comença dimarts.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF