CONFLICTE D’INTERESSOS

Podem demana explicacions a Daniel Bachiller

L’alt càrrec del partit va ser acusat d’“apropiació indeguda” de doblers públics

La cúpula de Podem demanarà explicacions, aquest dilluns, al secretari d’Acció Institucional, Daniel Bachiller, assenyalat aquesta setmana per companys de professió de beneficiar-se del càrrec polític per obtenir un tracte de favor de l’Administració. El secretari general de la formació, Alberto Jarabo, va explicar a l’ARA Balears que la trobada tindrà un caire informal i que s’ha convocat per “avaluar les notícies” publicades els darrers dies i escoltar-lo. Probablement, va afegir, al llarg de la setmana es convocarà el Comitè de Coordinació, òrgan executiu del partit.

Entre els retrets que es fan a Bachiller, el que més podria afectar el seu futur dins el partit és que s’hauria “apropiat indegudament” dels fons públics corresponents a la primera anualitat d’un projecte d’investigació a tres anys. Segons un informe sol·licitat el maig de 2015 pel consell rector de l’IDISPA, l’actuació de Bachiller va suposar pèrdues per valor de 47.789,47 euros, que va haver d’assumir la Fundació Mateu Orfila, avui desapareguda. Segons informes de la formació, “la quantitat reclamada era en concepte de material de laboratori” i afirma que, “això no obstant, després va renunciar al projecte, però va continuar fent despeses”. “El problema”, afegeix l’informe, “va ser que la Fundació Mateu Orfila no va rebre la seva renúncia”. En una de les actes internes, a les quals ha tingut accés l’ARA Balears, s’indica que “l’investigador va expressar el desig d’arreglar aquest assumpte, com també la impossibilitat de retornar els diners, tenint en compte el seu sou i els compromisos familiars”. Bachiller va arribar a “suggerir” que fos la Fundació d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (FISIB)la que assumís la despesa. Fonts de l’IDISPA, nom actual de la FISIB, han assegurat a l’ARA Balears que Bachiller mai va tornar els doblers.

Podem ho sabia

Aquestes acusacions no són noves per a la cúpula de Podem. El secretari general, Alberto Jarabo, coneixia, de primera mà, les queixes dels investigadors biosanitaris respecte de Bachiller. Jarabo es va reunir dues vegades amb els investigadors, que el van informar de l’actuació de Bachiller. Fonts que van participar en la trobada asseguren que el líder autonòmic de la formació es va mostrar “molt preocupat” per les informacions que va rebre i es va comprometre a investigar-ho. Jarabo admet que les reunions es van produir, però que les acusacions sobre Bachiller no van ser tan detallades com les que s’han publicat els darrers dies. Jarabo, diu, va proposar la creació d’un grup de treball conjunt per estudiar la documentació però assegura mai va tornar a rebre una nova cridada.

Petició de responsabilitats

El “cas Bachiller” amenaça amb enrarir l’ambient del Debat de política general que inicia aquest dimarts. El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, va demanar la renúncia de Bachiller com a representant del Parlament al Consell Social de l’UIB. “La Cambra autonòmica no pot estar representada per una persona sobre la qual penja una acusació de malversació de cabals públics”, va precisar, i afegí que, en cas que no renunciï, presentaran davant la mesa del Parlament una demanda de revocació”.

Segons Pericay, l’acusació que Bachiller va gastar prop de 48.000 euros públics en un projecte d’investigació al qual havia renunciat amb anterioritat ja era coneguda l’estiu de 2015. Per tant, va dir, “si s’hagués fet públic quan es van elegir els representants del Parlament al Consell Social, la seva candidatura no hauria prosperat mai”. Bachiller va ser un dels tres representants elegits per votació del Parlament. La quarta candidatura era, precisament, la proposta de C’s, Javier de Mendoza Sans.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF