Publicitat
Publicitat

El GOB denuncia la tramitació "massiva" de línies d'alta tensió a Mallorca

Els projectes de Petra-Portocolom, Portocolom-Cala d'Or, Cala d'Or-Santanyí i Cala Blava-Llucmajor se sumen al d'Artà-Manacor, que està molt més avançat

Red Eléctrica de España (REE) envesteix amb una allau de projectes d'alta tensió impulsats des de Madrid, amb el suport de la Conselleria d'Indústria, segons ha denunciat avui el GOB. Entre d'altres, l'entitat ecologista denuncia que ja s'ha iniciat la tramitació de les línies d'alta tensió d'Artà-Manacor, Petra-Portocolom, Portocolom-Cala d'Or, Cala d'Or-Santanyí i Cala Blava-Llucmajor.

Asseguren, a més, que la Conselleria d'Indústria és qui està tramitant les autoritzacions administratives i les declaracions d'Interès d'Utilitat Pública a tot un seguit de línies com aquestes, no previstes al Pla director sectorial energètic de les Illes Balears. El promotor és Red Eléctrica de España, que segons el GOB pretén expandir la xarxa de transport en alta tensió pel sòl rústic presentant, en cada cas, l'alternativa econòmicament més viable als seus interessos i sense considerar bé els impactes ambientals, socials, paisatgístics i territorials d'aquest tipus de projectes.


Artà-Manacor: la primera polèmica

La línia entre Artà i Manacor va ser la primera que va transcendir als mitjans, per l'oposició i campanya de persones afectades pel pas d'una nova línia d'alta tensió entre aquests dos termes municipals. El GOB va donar suport a la creació d'una plataforma que ha aconseguit la retirada del projecte inicial presentat per REE.

Tot i així, quatre projectes més han iniciat ja la tramitació per acabar sent una realitat: Petra-Portocolom, Portocolom-Cala d'Or, Cala d'Or-Santanyí i Cala Blava-Llucmajor. Són projectes de línies d'alta tensió (de 50KV a 300KV) impulsats REE en el marc de la Planificació 2008-2016 dels sectors de l'electricitat i del fas de la Secretaria General d'Energia del govern espanyol, al marge totalment de la Planificació Sectorial Energètica, que és competència de la Comunitat Autònoma.