Francina Armengol: “No governaré a qualsevol preu, sinó per repartir millor la riquesa i retornar drets”

Francina Armengol (Inca, 1971) manté que, malgrat les enquestes, el PSIB millorarà expectatives. Si hi ha pacte d’esquerres, es veu com a presidenta, però diu que no governarà a qualsevol preu.

És la vostra darrera oportunitat?

És la primera vegada que em present a presidenta del Govern.

Us creis les enquestes?

Són enquestes, tendències, i així s’han de valorar, però la de veritat és dia 24 de maig i estic convençuda que serà diferent de la que plantegen moltes de les que estan sortint.

A què atribuïu la pèrdua de vots al PP que apunten les enquestes?

El PP és un partit que està immers en una situació de finançament il·legal, de corrupció, que no ha estat clar en les polítiques que havia de prendre. Hi ha una imatge de desgast absolut del partit i les polítiques que han fet ens han dut a molta més desigualtat, més precarietat i més pobresa. La classe mitjana i la treballadora són les que han pagat la factura de la crisi i la gent està farta que li robin drets i, a més, els ho venguin com si fos positiu.

I la del PSOE?

En la darrera època de govern Zapatero vàrem haver de prendre decisions molt complicades i vàrem sofrir un càstig electoral molt dur el 2011. Des de llavors fins ara hem replantejat moltíssim el fons i la manera de fer política i estam en un procés nou, amb Pedro Sánchez al capdavant. És cert que han sortit altres formacions, que agafen un espai i, amb més gent a repartir els escons, els perd qui els té. Ara, jo pens que el Partit Socialista està en un procés no diria d’aguantar, sinó de millorar expectatives.

Enteneu l’auge de Podem i C’s?

Entenc que hi ha molts sectors de la població que estan desenganats i entenc que puguin pensar a provar una cosa nova. Evidentment han tingut una gran plataforma mediàtica. Però aquí dia 24 votam els candidats a batles, als consells i al Govern de les Illes Balears. I jo deman als ciutadans que pensin això.

Com els definiríeu?

Em costa definir-los perquè ells no ho fan i em pareix que si demanam una nova manera de fer política és fonamental que diguin què són, on son i què volen per a aquesta comunitat. Per això insistesc en la necessitat de realitzar molts debats.

Si teniu opció de governar, quines condicions posareu per pactar?

Primer de tot, ens agradaria governar tots sols, per això faig la campanya. Segona qüestió, pactarem sota programa electoral. Si no hi ha majoria a la dreta, es pot pactar des d’una investidura a un govern. Jo no estic tancada a res. Ara, les línies programàtiques seran fonamentals. Jo tampoc governaré a qualsevol preu. No és governar per governar, sinó per ajustar el model econòmic i repartir millor la riquesa; per retornar drets perduts i millorar els serveis públics, i per fer un plantejament de valentia davant el govern d’Espanya, perquè no podem continuar acceptant que ens tractin com a cooperació internacional.

Acceptaríeu un pacte sense ser presidenta?

És impossible que es doni.

Temeu que us pugui passar el mateix que a Susana Díaz?

Crec que no es poden supeditar les Illes Balears a un interès electoral amb vista a les generals. Jo mai supeditaré aquesta comunitat. Aquí la responsabilitat serà: o és president Bauzá o ho és Francina Armengol.

Què canviareu si governau?

Moltes coses. En el fons i en la forma, i es veurà immediatament. Aquesta legislatura hem patit molts retrocessos, però el que més em crida l’atenció és la prepotència, la falta de diàleg, la incapacitat d’empatia amb els ciutadans, que surtin 100.000 ciutadans al carrer i no passi res, que el president sigui incapaç d’asseure’s amb la comunitat educativa. Això és altament rebutjable.

Ara han governat els hotelers?

El president Bauzá no s’ha reunit amb gairebé ningú, no ha escoltat gairebé ningú i amb qui ha tingut molt bona relació i els ha escoltat ha estat la Federació Hotelera de Mallorca, bàsicament.

I això també canviaria?

Jo m’he assegut moltes vegades amb la Federació Hotelera i m’hi continuaré seient perquè són empresaris molt importants per a les Illes Balears. Ara, no ho faré des d’un plantejament de tracte de favor, sinó per veure com junts podem fer que aquesta comunitat continuï creixent econòmicament, però repartint millor la riquesa.

Que temeu trobar si entrau al Consolat?

Una herència molt dolenta. El deute que ens deixaran és altíssim sense haver fet res, però també haurem de retornar la confiança a tots els empleats públics perquè han estat maltractats. Després hi ha l’herència de la desigualtat, que és duríssima: 310.000 persones en risc d’exclusió social.

Què és el primer que fareu si sou presidenta?

Primer: convocar agents socials i econòmics per començar a treballar un pacte per l’ocupació i la competitivitat. Segon: la comunitat educativa entrarà al Consolat la primera setmana, per reconeixement públic i perquè el pacte social per l’educació és fonamental. I tercer: retornar les 20.000 targetes sanitàries a immigrants i altres col·lectius als quals se’ls ha robat.

I què és el primer que fareu si no sou presidenta?

El primer que hauré de fer serà organitzar l’oposició.

Us hi veis quatre anys més?

Estaré allà on pugui donar el millor serveis al meu partit, però sobretot als ciutadans d’aquestes illes.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF