RADIOGRAFIA DE L’HABITATGE
Balears 25/06/2016

Eivissa, l’illa més afectada pel preu abusiu de l’habitatge

El Govern ha manifestat que “està preocupat”

Armando Tur
3 min
Concentració que es va dur a terme el mes d’abril per demanar solucions a l’habitatge abusiu.

EivissaEls problemes d’accés a l’habitatge de lloguer a l’illa d’Eivissa no són cap novetat. Al menys no ho són pels milers de temporers que estiu rere estiu viatgen a les Pitiüses per tal de treballar al sector serveis. “En pocs anys els preus s’han triplicat”, explicava un dels centenars de testimonis que cada any vénen a l’illa a cercar feina. Això està provocant, segons Càritas, una nova tipologia de persona en risc d’exclusió social: el treballador amb feina i sense llar. Gent que ha de recórrer a viure al seu propi vehicle, magatzems dels negocis on treballa o assentaments il·legals que es formen a boscos i descampats d’arreu de l’illa.

L’Ajuntament d’Eivissa va realitzar un cens de persones que viuen al carrer o a infrahabitatges. Durant tot l’any, només al municipi d’Eivissa, una cinquantena de persones viuen en assentaments il·legals. Un nombre que creix exponencialment durant els mesos d’estiu. Sense anar més lluny, ahir mateix, un descampat on es trobaven diverses tendes de campanya i furgonetes, a prop del barri de Can Misses, va patir un incendi possiblement provocat per algun d’aquests habitants. Dies abans, un incendi en una zona boscosa d’entre Cala Codolar i Cala Comte, al municipi de Sant Josep, descobria un assentament de cinc tendes de campanya. La ràpida actuació de 18 efectius de bombers va evitar que el foc es convertís en un succés d’importància.

I és que són més i més les alternatives als lloguers prohibitius que les famílies cerquen a Eivissa, per respondre a una necessitat que comença a no ser només pròpia dels treballadors que vénen de fora, sinó que també afecta famílies eivissenques. D’això en donà compte la darrer Mesa contra l’Exclusió Social d’Eivissa que reuneix a una mateixa taula polítics, empresaris i diferents entitats i que van assenyalar aquest problema, el de l’habitatge, com el principal de la societat illenca.

“S’estan demanant preus d’hotel de luxe per dormir a un sofà o un matalàs a un menjador”, explica Maite Barchín, la treballadora social de Càritas, que reconeix que la situació a Eivissa és “desesperada”. Barchín diu que estan a l’ordre del dia “els abusos i les irregularitats” que provoquen “que treballadors amb contracte acabin sent víctimes de l’exclusió social”. Un problema, el de l’exclusió social, que s’agreuja en els darrers mesos, ja que, segons la memòria anual de Càrites feta pública fa només uns dies, l’entitat ha atès 600 menors d’edat en un any, una xifra que fins a dia d’avui no s’havia assolit.

A més, es converteix en crònic un problema que, fins fa un any, no s’havia donat encara: Càrites havia de prestar ajuda a famílies eivissenques. Una situació que l’agrupació més important d’afectats per la problemàtica dels lloguers, Ibiza, afectados por los alquileres, denuncia des de fa temps. “Hi ha gent d’aquí que ha de marxar de l’illa per no tenir on viure”, segons ha explicat en diverses ocasions el seu portaveu Luis Gonzaga.

Aquest problema es pot veure agreujat per la intenció del Govern balear de regular el lloguer turístic a edificis residencials. I és que l’Executiu es trobarà amb un conflicte a Eivissa envers aquest tema, ja que, malgrat que el grup socialista del Consell d’Eivissa s’ha mostrat favorable a la regulació, la resta de grups hi van votar en contra en un ple que es dugué a terme fa uns mesos. A més, si la darrera decisió queda en mans dels ajuntaments, la seva aplicació serà difícil a Eivissa, ja que tots han manifestat l’oposició a permetre aquesta pràctica en el seu municipi, i el municipi d’Eivissa fins i tot ho ha deixat per escrit en el seu Pla general d’ordenació urbana.

stats