Publicitat
Publicitat

HABITATGE

Eivissa vol adquirir 40 pisos per destinar-los a emergències socials

El Consell els compraria als bancs per cedir-los als ajuntaments

El Consell d’Eivissa féu ahir la primera reunió de la Mesa de l’habitatge per a emergència cocial, en la qual es va donar compte de la intenció de comprar, entre el 2017 i el 2018, pisos per valor de 7 milions d’euros. Amb aquesta quantitat i després d’un petit estudi de mercat, la vicepresidenta primera del Consell i màxima responsable d’Habitatge a Eivissa, Viviana de Sans, anuncià que s’estima en 40 el nombre de pisos que es podran adquirir. “Esperam que a finals del 2018 ja puguin estar a disposició dels ajuntaments”, anuncià de Sans, qui explicà que aquests pisos serviran per pal·liar situacions d’emergència social. En aquest sentit, el regidor de Benestar de Vila, Joan Ribas, hi afegí que es tracta, en molts casos, de moments “puntuals” en els quals una persona o una família es troba en una situació de pèrdua del seu habitatge i, mentre es mantingui en aquesta situació, se li cedirà un d’aquests pisos.

Zero pisos

Hi ha la circumstància que a Eivissa els bancs només tenen 80 habitatges a la venda i que alguns d’aquests habitatges ja estan ocupats. Tot i això, en les diferents reunions que les entitats havien mantingut amb el Consell s’havia assegurat que la xifra era de zero pisos. “El problema és que no els tenen els bancs, sinó les seves immobiliàries”, digué irònicament de Sans, qui hi afegí que “en molts casos” banc i immobiliària “tenen el mateix NIF”.

Les possibilitats reals que té el Consell, emperò, no es coneixeran fins la setmana vinent, quan la vicepresidenta començarà una ronda de reunions amb les entitats bancàries. A més, es reunirà amb el director general d’Arquitectura i Habitatges del Govern balear, Casimir Godia, qui assessorarà el Consell en aquest fet. “Estam en contacte amb altres institucions, com l’Ajuntament de Barcelona, que ja han fet concursos d’adquisició d’obra construïda per a habitatge social”, hi afegí la vicepresidenta.

I és que des del Consell consideren “molt greu” que a tota l’illa només existeixin tres pisos per a emergències socials i tots tres es troben al municipi de Vila. A més a més, dins un hi ha ocupes des de fa gairebé un mes i els altres dos fa quatre anys que estan buits per problemes burocràtics, malgrat que es podran començar a emprar “d’aquí a menys d’un mes”, segons ha explicat Ribas. “Això és conseqüència de la passivitat que hi ha hagut envers les polítiques d’habitatge a les institucions eivissenques fins ara”, explicà De Sans, mentre que Ribas va afirmar que a l’illa “estam 35 anys endarrerits”.

Pla d’habitatge social

Aquesta Mesa de l’habitatge per a emergència social fou una petició sorgida a la darrera reunió del Consell d’Alcaldes i ha servit per posar els fonaments del futur Pla estratègic d’habitatge social a Eivissa, un document d’actuacions a llarg termini que inclou el desenvolupament de polítiques en favor del dret a l’habitatge social.