Balears 13/12/2017

Dos ex-alts càrrecs d'Invernostra declaren com a investigats davant l'Audiència Nacional

El jutge Santiago Pedraz continua interrogant els membres dels òrgans d'administració de Sa Nostra sobre les operacions bancàries denunciades pel FROB

Anna Schnabel
2 min
BMN, l'entitat on es va integrar Sa Nostra, desapareixerà avui mateix.

PalmaEl magistrat Santiago Pedraz, titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, ha interrogat aquest dimecres per videoconferència Antonio Cantallops i José María Navarro, dos ex-alts càrrecs d'Invernostra, filial de Sa Nostra a través de la qual es canalitzaren unes inversions immobiliàries destinades a l'adquisició de diverses finques del Grup Martín Gual i el Grup Sotohermoso, que haurien tingut lloc entre el 2005 i el 2011 i que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va denunciar.

Pedraz investiga qui va prendre la decisió de finançar de manera presumptament irregular el Grup Martín Gual. Cantallops i Navarro, però, han assegurat davant el jutge que no tenien cap coneixement de les operacions que es troben ara sota sospita i, per tant, han defensat la seva innocència. El mateix han fet tots els altres membres del consell d'administració, entre els quals es troba l'actual portaveu del PSIB, Andreu Alcover. El diputat socialista havia estat citat a declarar, inicialment, el 21 de desembre, però finalment la vista ha estat posposada.

21 membres del consell d'administració de Sa Nostra estan sent interrogats des de l'octubre per presumptes delictes societaris continuats, apropiació indeguda i blanqueig de capital. Totes les persones que a hores d'ara han explicat la seva versió dels fets davant el jutge han descarregat la responsabilitat, majoritàriament, en els càrrecs executius de la banca: en un dels màxims responsables d'Invernostra, Rafel Oliver i, sobretot, en els exdirectius de la caixa d'estalvis, Pere Batle i Pau Dols.

Batle i Dols, per la seva banda, varen justificar l'operació argumentant que la maniobra responia a la necessitat de substituir un soci de la banca que tenia grans dificultats econòmiques per Martín Gual, un soci més solvent, i traslladar t d'aquesta manera el deute a una companyia amb menys risc.

"Desatenció" dels informes sobre el risc

Les irregularitats que el FROB denuncià consistirien en diverses operacions financeres destinades a l'adquisició d'unes finques de Son Bordoi, Son Morlà i Son Morlanet, entre d'altres, en les quals s'aprecia "desatenció dels informes dels analistes de risc i dels límits de finançament establerts en la política interna de la caixa d'estalvis, a més de l'absència de taxació actualitzada de les finques, prèvia a l'aprovació de l'operació".

Per un altre costat, es denunciaren unes operacions financeres destinades a la compravenda de participacions de societats, per part de la caixa d'estalvis, en les quals ja tenia participació. L'escrit exposa que "s'aprovaren en un context de mala situació financera i sense garanties del finançament concedit, a preus desproporcionats pel tipus de sòl adquirit", "sense valoració externa en el cas de l'adquisició de participacions socials" i "sense que el corresponent informe-proposta d'adquisició exposàs la finalitat de la liquiditat proporcionada per l'operació, que només tindria sentit econòmic si hagués anat dirigida a reduir el risc ja existent".

Segons la Fiscalia, aquestes operacions haurien causat un perjudici patrimonial de més de 100 milions d'euros a la caixa d'estalvis més famosa de les Balears.

stats