UN OFICI QUE S’OBRE CAMÍ

Crítiques a la negligència de l’Administració

L'associació Més que Pedra critica que el problema és que "no es vol pagar el que val la feina de marger"

Per l’associació Més que Pedra, és “paradoxal” que el departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca promogui la candidatura de la pedra en sec i que el de Carreteres de la mateixa institució no tingui en compte la tècnica tradicional a l’hora d’adjudicar treballs i restauracions a empreses subcontractades que no tenen la formació i posen ciment a les parets.

A la serra de Tramuntana -critica Marc Ferré, portaveu de l’associació-, hi ha carreteres amb murs de pedra arreglats d’aquesta manera poc ortodoxa i que ja han caigut... “Hi ha margers molt bons i després, en molts de casos, no es vol pagar el que val la seva feina i es fan coses de més mala qualitat. Això és culpa de qui paga”, afegeix Ferré.

No apostar per margers afavoreix l’intrusisme i coses mal fetes, denuncia el portaveu del grup, format per gent de diferents especialitats, com l’arquitectura i l’arqueologia, i que volen donar a conèixer aquest patrimoni a la societat. Per això, Més que Pedra només restaura construccions en espais públics, de gestió pública o d’accés per a tothom, perquè la seva vocació és difondre aquest patrimoni. La restauració de parets de finques particulars en el camí de Coanegra és un exemple de la seva filosofia.

Pròxim taller

Pel mateix motiu, organitza tallers oberts a tota la societat. El més proper tindrà lloc dins la finca Ca ses Monges, a la vall de Coanegra, a Santa Maria, el cap de semana de l’11 i 12 de febrer i el següent. Arreglar parets, marges, desforestar... són tasques que es duen a terme durant aquestes activitats.

“Sense implicació de la gent, és difícil que ho puguem mantenir, i molta gent té ganes de conèixer com es restaura una paret”, explica Ferré sobre la seva proposta. Puntualment, diu, també han fet cursos més llargs amb finançament del programa Leader de la Unió Europea.

Més que Pedra té l’esperança que la creació del Gremi de Margers de Mallorca i una formació específica facin valdre aquest ofici. “El Consell de Mallorca està a l’espera que el govern espanyol aprovi una especialitat formativa que seria la passa prèvia per tenir un certificat de professionalitat”, comenta el representant de Més que Pedra.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF