Cort vol que Sant Sebastià sigui un reclam més per al turisme

La Federació d'Associacions de Veïns (FAVP) adverteix del perill de donar a tot un "caire turístic"

Palma vol que Sant Sebastià sigui un reclam per al turisme. Tot plegat, per la insistència de "desestacionalitzar" la temporada. Així ho ha expressat la regidora de Turisme, Comerç i Treball, Juana Maria Adrover. Ha explicat que al World Travel Market de Londres la companyia Jet2 va anunciar 12 vols des de Manchester i Leeds cap a Palma entre desembre i el 6 de gener. Però aquestes mesures, tot i que han estat benvingudes, no serien suficients per la seva regidoria.

Adrover ha subratllat que va demanar a la companyia que s'allarguin aquestes dates i s'hi incorpori Sant Sebastià. "Que la gent vulgui visitar Palma malgrat que faci fred", ha insistit Adrover. Segons la regidora, el turisme és "la principal font de creació d'ocupació" i aquesta mesura no respon a fer "promoció turística sense sentit".

La Federació d'Associacions de Veïns de Palma (FAVP), però, ha criticat aquesta visió de l'Ajuntament de Palma. "No hi estam a favor", apunta el seu president, Joan Forteza. "A totes les festes es vol donar un caire turístic", ha criticat. Per Forteza, la solució no és "mirar tot amb vista al turisme", sinó que en aquest cas s'ha de fer una aposta clara per potenciar el caire cultural i patrimonial de les festes.

El turisme "anul·la el sentit illenc"

"No vol dir que anem contra el turisme, però no necessitam més promoció turística", ha asseverat Forteza en declaracions a aquest mitjà. La FAVP pensa, en aquest sentit, que les festes s'han de promocionar dins Palma i no a l'exterior. "La festa ha de ser interessant per a nosaltres, no per als turistes. És molt perillós caure en aquesta deriva", ha advertit.

Forteza destaca que, si es comença per promocionar les festes tradicionals internacionalment, pot succeir que aquestes vagin introduint, a poc a poc, elements exteriors que facin perdre el valor cultural amb què es van crear: "Poden aparèixer costums d'ells i no nostres". A més, també critica el factor de la "desestacionalització" que es vol impulsar, de manera que es mantingui el mateix nombre de turistes però més repartits. "Tenim un percentatge de turisme que ens sobra. Ens està anul·lant el sentit illenc", ha sentenciat.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF