Un col·lectiu de la Catalunya Nord denuncia agressions verbals i econòmiques de la Policia Nacional al port de Palma

Havien participat en unes jornades pels Països Catalans a Mallorca i asseguren que els agents de la policia es mofaren d'ells, els multaren i els increparen abans de pujar al vaixell en direcció a Barcelona

Un grup cultural de la Catalunya Nord ha denunciat agressions verbals i econòmiques per part de diversos membres de la Policia Nacional al port de Palma per motius lligats a la seva identitat i defensa de la cultura catalana. Segons els membres del col·lectiu Aire Nou de Bao, alguns dels seus integrants foren increpats pels agents de l'autoritat pel simple fet de defensar la seva identitat i per dur un adhesiu amb el CAT a la matrícula del cotxe.

Asseguren que els agents abusaren de la seva autoritat i es mofaren d'alguns dels activistes culturals que estaven embarcant cap a Barcelona, i que justament acabaven de passar uns dies a Mallorca en el marc d'unes jornades castelleres i en defensa de la cultura popular dels Països Catalans.

"Aquest dimarts 15 de juliol 70 airenovencs (un autocar i un cotxe) esperàvem al port de Palma per tornar al continent, acabàvem la quarta visita airenovenca a Mallorca, una visita que s'inscriu en la reivindicació dels Països Catalans. L'estada havia estat fins ara perfecta, però l'espanyolisme venia a ennuvolar el cel", han escrit en un comunicat a la seva pàgina web.

En el comunicat, el col·lectiu explica que a l'hora d'embarcar dos agents de la Policia Nacional "vigilaven i escoltaven", quan decidiren "passar a l'atac". "Van parar l'últim airenovenc de l'autocar que es preparava per pujar al ferri i se'n mofaren"; i li digueren, en castellà, "es diuen de Catalunya Nord; és que Catalunya Nord, com Catalunya, no existeix, només existeixen Espanya i França".

A més, a un dels afectats el varen multar per dur l'adhesiu amb el CAT a la matrícula del cotxe i, segons relata el comunicat, li asseguraren que "aquí som a Espanya i és il·legal, només existeix Espanya. Es poden posar adhesius, però això és falsificació de documents oficials. A la matricula la E d'Espanya i prou". Això, malgrat que el vehicle està registrat a l'estat francès.

Els membres del col·lectiu Aire Nou de Bao asseguren que estigueren retinguts durant més d'una hora i que en el llocs dels fets es personaren, a més dels membres de la Policia Nacional, agents de la policia portuària i de la Guàrdia Civil. Tot, per imposar-los una multa de 90 euros, arrancar-los l'adhesiu catalanista i advertir-los que, un cop arribats a Barcelona, també serien multats per la Guàrdia Civil. 

Finalment, en la seva pàgina web, des del col·lectiu cultural asseguren que els seus membres començaren a cantar Els Segadors des de dins del vaixell i a cridar "Visca Catalunya", la qual cosa provocà que els agents de la policia també entrassin al vaixell i els amenaçassin d'acusar-los de provocar la policia.


EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF