Castro retorna el passaport a Jaume Matas just abans de jubilar-se

L'expresident del Govern tenia prohibit sortir del territori nacional i havia hagut de lliurar el passaport pel cas Palma Arena

Unes hores abans de jubilar-se, i després d'un matí ple de mostres de reconeixement per una carrera de més de quatre dècades, el jutge Castro ha cancel·lat aquest dimarts les mesures cautelars de l'expresident del Govern Jaume Matas, en el marc del cas Palma Arena, i li ha retornat el passaport.

El magistrat va dictaminar presó provisional eludible amb una fiança de 3 milions d'euros per a Matas per dotze delictes de corrupció el 30 de març del 2010. Des d'aleshores, l'expresident tenia l'obligació de comparèixer davant els jutjats periòdicament i tenia prohibit abandonar el país. L'abril del 2012, Castro eliminà la fiança, però va mantenir la prohibició de sortir del territori nacional.

Aquest dimarts, després de penjar la toga per darrera vegada, el magistrat ha accedit a la petició de la defensa de l'expresident, Josep Zaforteza, tenint en compte que Matas "ha atès totes les crides judicials" des del 2010, fins i tot les que implicaven penes "realment greus".

Urdangarin a Suïssa i Matas sense poder sortir d'Espanya

El magistrat també subratlla que, de tots els investigats i condemnats pel cas Palma Arena, tan sols Matas tenia condicionada la llibertat de moviment i  recalca, a més, que altres "condemnats a penes fins i tot molt superiors" no tan sols "no s'han vist perjudicats per una mesura cautelar com aquesta, sinó que fins i tot un d'ells resideix actualment a l'estranger". Amb aquestes paraules, Castro fa referència a  Iñaki  Urdangarin , que viu a Suïssa tot i haver estat condemnat a 6 anys i 3 mesos de presó pel cas  Nóos , mentre que Matas no disposava del passaport tot i que la seva condemna era de 3 anys i 8 mesos.

Segons Castro, aquesta diferència "constitueix un tracte feridorament discriminatori al qual cal posar fi immediatament".

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF