Publicitat
Publicitat

PALMA

El Bisbat torna quatre dels cinc solars que li cediren Cirer i De Santos

No s’havia fet cap canvi urbanístic des del 2006 i just a Son Dameto es farà un temple

El Bisbat de Mallorca ha acceptat tornar a l’Ajuntament de Palma quatre dels cinc solars que li foren cedits l’any 2006, sota el mandat de Catalina Cirer i Javier Rodrigo de Santos a Cort, per a la construcció de nous temples religiosos. Els terrenys municipals que foren cedits al Bisbat sumaven 11.300 metres quadrats i fa vuit anys tenien una valoració de prop de 4 milions d’euros.

L’únic solar que es queda l’Església és un ubicat al parc de Son Dameto, perquè urbanísticament ja s’hi preveia un ús religiós i el Bisbat ja té enllestit un projecte per fer-hi un nou temple. En canvi, torna els solars de Son Ferragut, Son Peretó, SonGüells i Son Busquets.

El tinent de batle d’Urbanisme, Jesús Valls, explicà que en el conveni signat ara fa vuit anys l’Ajuntament es comprometia a fer les necessàries modificacions de planejament urbanístic per a la construcció de les esglésies, perquè des d’aquell moment el Bisbat tingués un termini de 25 anys per erigir-les.

“El termini encara no ha començat”, explicà Valls, perquè des del 2006 no s’ha fet cap modificació urbanística respecte de l’ús dels quatre solars esmentats. El responsable d’Urbanisme manifestà que la intenció de l’equip de govern ha estat ara “posar ordre jurídic sobre aquesta qüestió” i que per això ell mateix ha mantingut converses amb el vicari general, Antoni Vera, per comprovar les intencions del Bisbat respecte d’aquests solars.

“La resposta ha estat que aquesta necessitat [la de construir noves esglésies] no persisteix avui dia”, continuà Valls, “però el posicionament que l’equip de govern ha mantingut és no denunciar unilateralment aquest conveni, sinó analitzar quina era la situació jurídica i mantenir una interlocució directa amb el vicari general”. Així, finalment el Bisbat ha renunciat als quatre solars i Valls acabà agraint ahir “ la bona disposició i la seva voluntat d’accedir a resoldre aquest compromís no dut a terme des de l’any 2006”.

El PP rebutjà reclamar-los

La cessió d’aquests solars el 2006, impulsada pel llavors responsable d’Urbanisme, Javier Rodrigo de Santos, i la batlessa, Catalina Cirer, va ser molt controvertida en el seu moment. Es lliuraven al Bisbat uns solars municipals d’important valor patrimonial, quan en plena bombolla immobiliària a Palma existia molta necessitat de sòl públic. A més, es considerava que la Diòcesi no tenia grans necessitats de construir noves esglésies, com finalment s’ha acabat demostrant vuit anys després.

L’actual equip de govern del PP ha negociat ara amb el Bisbat el retorn de quatre dels solars, però fa només quatre mesos que en el ple de l’Ajuntament de Palma rebutjà una proposta presentada pel grup municipal de MÉS per revertir el conveni signat en el seu moment i reclamar-los directament a l’Església. En aquell ple, Valls argumentà el rebuig a la proposta de rescindir l’acord unilateralment “per seguretat jurídica” però considerà possible obrir una negociació, com finalment ha succeït.

La junta de govern de l’Ajuntament de Palma aprovarà avui mateix l’anul·lació del conveni i renunciarà així a l’única contraprestació que rebia, que era el solar on es troba l’actual església de Son Oliva. El responsable d’Urbanisme també remarcà que els solars de Son Ferragut, Son Peretó, Son Güells i Son Busquets tornen a ser ara “patrimoni municipal del sòl per a lliure disposició d’Ajuntament i veïns”, i que el seu futur ús serà en qualsevol cas “d’interès social”. Per a l’església que es construirà a Son Dameto, encara no hi ha data.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF