Barceló anuncia un pla per pal·liar "els efectes del turisme de masses"

Coordinarà mesures per "moderar els pics de l'estiu"

El conseller d'Innovació, Turisme i Recerca, Biel Barceló, ha anunciat aquest dijous l'elaboració, durant el 2017, d'un pla d'equilibri turístic que ha de servir per "mitigar els efectes del turisme de masses" de l'estiu i fomentar el d'hivern i de primavera. La intenció és que el pla inclogui mesures per "moderar els pics" turístics i que serveixi per millorar la gestió dels recursos naturals. Per aquest motiu, s'espera que sigui transversal i impliqui diverses conselleries, com Hisenda o Medi Ambient.

Segons ha explicat Barceló, algunes de les mesures del pla ja estan en marxa, com l'ecotaxa o la regulació del lloguer turístic, però tant aquestes com les noves previstes per als propers mesos s'engloben en quatre paquets de polítiques:

  • Les accions dirigides a controlar els fluxos turístics, on s'inclou l'ecotaxa, la planificació d'arribada de creuers a través de la comissió de creuers o la promoció de turisme d'hivern.
  • Les polítiques que volen mitigar els efectes de la pressió humana i a la millora de la gestió dels recursos naturals, com el decret de conservació de la posidònia, el control dels 'Party boats' a indrets protegits o la lluita per la cogestió aeroportuària.
  • Les mesures dirigides cap a la sostenibilitat, on s'agrupen accions contra la precarietat laboral, un augment de les inspeccions de Turisme i la regulació del tot inclòs.
  • L'elaboració d' estudis que analitzin el turisme des de la sostenibilitat, fent jornades de reflexió (com les que s'estan duent a terme aquestes setmanes) o estudiant les projeccions de l'índex de pressió humana.

L'anunci del pla s'ha produït durant la compareixença de Barceló al Parlament per explicar detalladament el pressupost per al 2017 de la seva Conselleria. Allà, els representants de l'oposició han criticat que el Govern vulgui "matar el turisme". De fet, el diputat del PI Josep Melià li ha retret que es promocioni només l'arribada de visitants durant l'hivern perquè "no hem de perdre posicions en el turisme de sol i platja". El diputat del PP Álvaro Gijón ha defensat que no s'han de posar "límits al turisme", tot i que ha reconegut que a l'estiu "ja no n'hi caben més".

Per la seva banda, Barceló ha replicat que el canvi de model econòmic que planteja el Govern passa per "seguir vivint del turisme, però amb una economia més equilibrada". El conseller també ha coincidit amb les demandes del diputat de Podem Salvador Aguilera a l'hora d'afirmar que seria positiu reduir el nombre de visitants que arriben a les Illes durant els mesos d'estiu.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF