Publicitat
Publicitat

La situació

Balears importa el 96% de l'energia que consumeix i les renovables just suposen el 2%

Connexió i emmagatzematge

Entre les 41 mesures previstes, el Govern planteja la necessitat d'eliminar limitacions tècniques, sobretot pel que fa als sistemes d'interconnexió, xarxa de distribució i mecanismes d'emmagatzematge, sense els quals es dificulta la implantació de les renovables. Val a dir que no depèn de l'Executiu. També preveu aplicar plans d'estalvi per evitar que un creixement de la demanda obligui a satisfer-la amb energies convencionals.

Potenciar el cotxe elèctric

Una de les línies d'actuació del Govern seria afavorir la penetració del vehicle elèctric, que permetria incrementar la demanda d'energia renovable en horari nocturn, que és quan menys n'hi ha. El conseller García defensà la idoneïtat de Balears per a aquest tipus de transport perquè les distàncies són curtes i recordà que hi ha un pla en marxa per instal·lar 2.000 punts de recàrrega, que estarien repartits per tot l'Arxipèlag.

Forta dependència

El pla del Govern pretén acabar amb la forta dependència energètica de Balears, que importa el 96% de la que consumeix, amb una factura energètica d'uns mil milions, un 3,8% del PIB. L'aposta per les renovables (només són el 2%) milloraria la balança de pagaments, activaria el sector i milloraria la imatge turística. També suposaria millores ambientals. Ara el 46% de la demanda elèctrica la cobreix la central de carbó del Murterar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF