Balears 18/07/2016

Balears és la quarta comunitat amb més denúncies per delictes d'odi per orientació sexual o identitat de gènere

El Govern i Ben Amics presenten una campanya de sensibilització ciutadana

Agnès Antich
2 min
Jan Gómez i Fina Santiago a les portes del Jutjat de Via Alemanya.

PalmaBalears és la quarta comunitat autònoma amb més denúncies per delictes d'odi relacionats amb l'orientació sexual o la identitat de gènere, motiu pel qual l'associació LGTBI de les Illes, Ben Amics, i el Govern balear han presentat una campanya de sensibilització ciutadana davant aquesta problemàtica.

La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, i el president de l'associació LTGBI de Balears Ben Amics, Jan Gómez, han donat a conèixer aquest dilluns aquesta iniciativa contra els delictes d'odi per orientació o identitat sexual davant les portes dels jutjats de l'avinguda d'Alemanya de Palma, perquè "aquí és on ha d'acabar la denúncia", ha destacat Santiago.

La campanya va dirigida especialment als professionals dels cossos de seguretat i als treballadors dels Serveis Socials "perquè siguin ells els que actuïn d'agents de canvi per poder combatre aquesta situació", ha explicat Gómez. I que d'aquesta manera es pugui arribar a la ciutadania, a les víctimes d'aquestes agressions, perquè el nombre de persones que denuncien és molt baix.

Segons l'activista, només el 20% de les persones que sofreixen una agressió per odi relacionat amb la identitat sexual denuncien, la qual cosa té diverses explicacions, entre les quals que encara hi ha por de revelar la seva condició, que es percep "en l'escassa formació dels cossos de seguretat en el tracte i acompanyament a les víctimes".

Moltes persones tenen por d'interposar denúncies perquè tenen por que se les visibilitzi, "que se les tregui de l'armari", ha explicat Gómez. Tampoc veuen els cossos de seguretat com un factor de suport; en la majoria de casos "sofreixen una doble victimització dels cossos de seguretat, perquè ni atenen bé les persones del col·lectiu, ni els donen un tracte digne, ni s'interposen les denúncies com caldria".

Així mateix, des de LTGBI han criticat que no tenen dades a escala autonòmica i que les de l'àmbit estatal són molt dispars. Per això, pensen que s'ha de començar a treballar per tenir més informació de les denúncies posades i dels casos que hi ha a les Illes.

"Cada vegada més en el terreny jurídic hi ha una igualtat davant la diversitat sexual, però encara es necessita molta sensibilització ciutadana i professional", ha assegurat Santiago. "Un 32% de les persones creu que fer una denúncia d'aquestes característiques no serveix per a res, un 16% valora que poden tenir conseqüències contràries per a ells i un 15% no ho vol fer perquè encara no han expressat la seva diversitat sexual de manera pública", ha explicat la consellera.

"Si són víctimes d'aquesta violència, han de denunciar-ho", repetia Santiago. "La convivència és possible i l'odi és absolutament inadequat", ha dit la consellera.

Què són els delictes d'odi?

Els delictes d'odi es produeixen quan una persona n'ataca una altra i la tria com a víctima en funció de la seva pertinença a un determinat grup social, segons la seva edat, gènere, identitat de gènere, religió, ètnia, nacionalitat, ideologia o afiliació política, discapacitat o orientació sexual.

S'entén per discurs d'odi qualsevol expressió i/o manifestació que pretén ferir una persona, la seva dignitat, els seus drets fonamentals, vol promoure el racisme, la xenofòbia, la transfòbia, la islamofòbia, l'antisemitisme, l'homofòbia o qualsevol altra manifestació d'intolerància. Un discurs que va davant sempre de l'acció, que és el delicte d'odi.

stats