SANT LLORENÇ
Part Forana 27/06/2014

Un santuari talaiòtic amb caps de balena

Segons els investigadors, "tota la ceràmica que hem trobat és talaiòtica i, per tant, no pareix que els romans o els fenicis utilitzassin els santuaris de s'Illot després de l'incendi"

J. S.
2 min

Sant LlorençEl talaiot de s’Illot ha reprès enguany les excavacions científiques que s’abandonaren fa dècades i en un dels dos santuaris del jaciment, “davall les restes d’un incendi, hem trobat restes del crani d’un cetaci, vasos de ceràmica vora els murs i una plataforma que podria haver funcionat com a altar”, explicà Àlex Valenzuela, que dirigeix les tasques juntament amb Bernat Font.

Segons els investigadors, “tota la ceràmica que hem trobat és talaiòtica i, per tant, no pareix que els romans o els fenicis utilitzassin els santuaris de s’Illot després de l’incendi”, afegí Valenzuela. A més, “les restes del foc i tot el que s’ha trobat durant l’excavació indiquen que l’estructura de l’edifici s’incendià i esfondrà quan el santuari encara no s’havia abandonat”, indicà Font.

Tot i això, les tasques arqueològiques encara no han acabat. “Quedarem cinc arqueòlegs fent feina per no deixar a mitges l’excavació del santuari i l’acabarem”, digueren des de l’equip d’excavació. A més de l’excavació mateixa, “haurem de demanar permisos per consolidar les estructures que hem tret a la llum” i “continuar la feina al laboratori”, afegiren els arqueòlegs. De fet, un dels objectius és analitzar les restes del que contenien els vasos localitzats per conèixer-ne la funció.

Malgrat que la feina continua, l’equip d’excavació de s’Illot acomiadà els dotze voluntaris europeus que durant dues setmanes han col·laborat amb els arqueòlegs a s’Illot. El professor Thiery Luginbühl, especialista en arqueologia romana a la universitat suïssa de Lausana, parlà davant els voluntaris i els hotelers que els havien acollit sobre les tècniques per fer atractives i entenedores les runes.

L’equip d’excavació de s’Illot anuncià que “l’any que ve es preveu que la Universitat de Lausana pugui iniciar una línia de col·laboració estable amb el poblat talaiòtic”.

stats