Part Forana 01/09/2013

Un projecte de recerca present i actiu a la xarxa

M. Bonnín
1 min

Bunyola.El projecte fabricantes neix el 2009 amb les primeres entrevistes, però és tres anys més tard quan torna ambiciós. Una recerca d'arxiu a la biblioteca Can Sales de Palma va desvelar el dia de la seva inauguració, el 21 de setembre de 1913, en una notícia al setmanari de Sóller . Estava a punt de fer cent anys que s'havia inaugurat la fàbrica i la proximitat d'aquesta efemèride empenyé Suau, Garcias i Canals a iniciar el projecte de l'exposició i a decidir-se a realitzar el documental amb la veu de les entrevistades.

El primer pas fou la creació d'un compte de Twitter per donar difusió al projecte. A aquest, el seguí la recerca de suport econòmic. Això vol dir començar a tocar portes per aconseguir l'ajut institucional (de l'Ajuntament) i de les empreses del poble, que s'hi han abocat. Finalment, es féu una campanya per trobar finançament a través de la plataforma de micromecenatge Verkami. Tot i que sol·licitaren 1.500 euros, n'han recaptat prop de 2.000.

La mostra estarà oberta al públic del 14 al 28 de setembre, constarà de fotografies, eines rescatades, teles elaborades a la fàbrica i alguna sorpresa. A punt per a la seva inauguració, les peces estan preparades per exposar-se.

Les veus

Per altra banda, la veu de les protagonistes es deixarà sentir en el documental audiovisual, del qual Paquita Canals fa el muntatge i que tindrà com a fil conductor les entrevistes.

El resultat d'aquests anys d'immersió en la història de les fabricantes no es concep com un final, sinó precisament com un inici per crear nous lligams i noves sinergies que permetin continuar investigant la història de l'edifici i, inevitablement, la de la industrialització a Mallorca.

stats