Societat 02/08/2013

Magdalena Medina Amorós: "Les drogues són un problema mundial"

Magdalena Medina Amorós és membre de l'Observatori Espanyol sobre Drogues

S.c.
2 min

En el balconing conflueixen activitats lúdiques que, generalment, inclouen turistes, intoxicació per alcohol i drogues, i que impliquen conductes imprudents.

Quins factors juguen en el balconing ?

Hi convergeixen elements com la impulsivitat i la necessitat d'aprovació de les nostres accions per part del nostre grup d'iguals. Si hi sumam les drogues i l'alcohol, la percepció de les nostres capacitats es distorsiona, la sensació de risc i l'autoprotecció disminueixen i es posa en risc la seguretat en circumstàncies normals.

El gènere d'una persona, si és home o dona, determina si un és més responsable que un altre?

No. La responsabilitat és el resultat d'un cúmul d'aprenentatges que s'adquireixen a la vida. El nostre nivell de responsabilitat variarà en funció del factor al qual s'apliqui, i si aquest està relacionat amb la pròpia seguretat. La nostra percepció de risc determinarà la nostra conducta.

Les conductes imprudents són més freqüents entre els joves?

Els joves tenen una gran quantitat de conductes de risc a l'abast, però, en general, no tenen una vida arriscada. Hi ha molta informació que alerta sobre conductes de risc i no tots els joves decideixen prendre el mateix camí. De nou, topam amb factors psicològics, familiars o socials.

Com s'haurien de conscienciar els joves turistes que arriben davant el consum d'alcohol i drogues?

Hi hauria d'haver un major control sobre el consum de drogues i d'alcohol en els llocs més turístics i en el mateix hotel, i fer campanyes per conscienciar dels riscos els joves. La informació és una arma molt poderosa. La solució no és fàcil ni depèn d'una sola institució. La informació preventiva hauria de començar en els països d'origen.

Quines mesures ajudarien a prevenir-ne el consum?

Cada comunitat aplica els programes de prevenció que marca el Pla nacional de drogues. No existeix una única mesura vàlida, sinó un conjunt d'accions presents i futures que ajudin a protegir els joves davant un problema a escala mundial.

stats