Política 09/12/2016

George Kerevan: “El cas de Carme Forcadell és un atac a la democràcia”

Conversa amb el diputat de l'SNP al Parlament britànic impulsor de la moció favorable a Forcadell

Quim Aranda
2 min
Kevin Keregan: “El cas de Carme Forcadell  és un atac a la democràcia”

LondresEl diputat de l’SNP escocès George Kerevan (Glasgow, 1949) signa la moció de suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al Parlament britànic. 18 diputats ja han subscrit el text.

Quins vincles té amb Catalunya?

Hi he estat en nombroses ocasions, i també vaig ser-hi el 9-N.

Per què ha presentat l’ early day motion a favor de Forcadell?

És una qüestió de defensa de la democràcia. Processar el president d’un Parlament per permetre un debat democràtic és establir un molt mal precedent a Europa.

El cas de Forcadell no és l’únic.

N’estic al cas. Hem triat el cas de Forcadell perquè es tracta d’una qüestió fonamental, d’un atac a la democràcia. El que representa la presidenta del Parlament no és una posició política concreta, assegura que la democràcia funciona. Quan passa una cosa com aquesta a l’Europa Occidental, el precedent és perillós.

¿Vol dir que a la població del Regne Unit li interessa el cas Forcadell?

Garantir la llibertat d’acció de la presidenta al Parlament és una manera d’aixecar la bandera dels valors de la democràcia, i ens ha d’interessar. Aquesta defensa inclou la defensa del dret a l’autodeterminació. Està en joc un principi fonamental i ampli del que és la democràcia. La gent ho entendrà.

Mocions com la seva tenen poc impacte polític. Són simbòliques.

No hi estic d’acord. Són prou importants perquè deixen constància del problema, i els mitjans els presten atenció. Alerta l’opinió pública sobre determinades qüestions, i en aquest cas clarament serà llegida per les autoritats espanyoles.

¿Podria afectar d’alguna manera que el govern espanyol actuï per resoldre la situació?

Tot el que podem fer els diputats d’altres parts d’Europa és assenyalar el que està passant a Catalunya, que, d’altra banda, ja ha sigut durament criticat. Està danyant seriosament la reputació d’Espanya com a democràcia moderna.

¿La moció suposa un acostament de l’SNP a Catalunya? Tradicionalment no s’han mullat gens.

L’SNP té una profunda simpatia per la causa independentista. L’ early day motion és part d’una campanya més àmplia de solidaritat amb Forcadell i els altres processats.

¿Creu que hi ha opcions que es debati a Westminster?

Ja ho veurem. Estem treballant en altres accions. Espero poder convidar Forcadell a la Cambra dels Comuns. Li vaig escriure i desitjo que vingui de seguida que pugui per iniciar una campanya en suport seu.

stats