PROPOSTA CULTURAL
Cultura 21/09/2017

Cris Juanico tanca la Setmana de la mobilitat a Ciutadella

Més música, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
16 min

Cris Juanico / Música

Plaça dels Pins de Ciutadella / Dia 22 a les 19 h

Cris Juanico

En l’acte de cloenda de la Setmana europea de la moblitat, Cris Juanico presenta la Gira13 amb una formació de quartet de rock per fer una lectura enèrgica i elèctrica de les cançons més emblemàtiques que estan incloses en el seu recopilatori ‘13 - Tretze cançons desordenades + Tretze peces retrobades’, de tretze anys sobre els escenaris.

Arantxa Andreu / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 221 a les 13.30 h

Arantxa Andreu.

Arantxa Andreu ha format part del grup La Búsqueda com a teclista i segona veu. Va iniciar el seu propi projecte el 2006 i ha publicat dos discs: ‘Hilando sueños’ i ‘El calor de la vida’. Les seves cançons són plenes de suggeriments, atmosferes i delicadesa.

Leonmanso / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 22 a les 14.45 h

Leonmanso.

Un nou déu en barca, sant de l’harmònica, apòstol de la PlayStation, conegut amb el nom de Leonmanso. El seu segon disc, ‘Jardins de brutes basses’, és un laberint d’animals i familiars, trens de dibuixos, festes a casa, personatges perduts pels carrers de Ciutadella, hotels, absenta, caramels i flors!

Damià Oliver / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 22 a les 15.30 h

Damià Oliver.

Autor de folk-pop mediterrani. Producte d’una generació que transita entre tradició i modernitat, humanisme i tecnocràcia, ball de bot i els Beatles. En els orígens d’aquest projecte hi prenen força les me- lodies i cadències pop dels anys seixanta, setanta, vuitanta i noranta, tant com ho fan la platja, la lluna i els estels.

‘Només quan plou’ / Teatre

Teatre Catalina Valls (passeig Mallorca, 9. Palma) / Dia 22 a les 17 h

‘Només quan plou’.

Espectacle inspirat en la vida d’Aurora Picornell, la Passionària mallorquina, a través dels records de la seva germana Llibertat. Parla de memòria i de capacitat de lluita. És un homenatge a totes les dones de combat, les que enmig de la foscor, escullen sempre l’optimisme.

Gabriel Fiol / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 22 a les 17.30 h

Gabriel Fiol.

‘Cello Works’ és el primer disc en solitari de Biel Fiol, deu temes propis que transiten entre la música de bandes sonores i músiques del món. I això amb una instrumentació en què tan sols hi ha violoncels, demostrant la gran varietat tímbrica i sonora de l’instrument.

Quin Delibat! / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 17.30 h

Quin Delibat!

Quin Delibat! és un grup de pop-rock. El seu darrer treball, ‘Rituals d’expiació’, és un disc centrat en cançons pop que combinen atmosfera i melodia, i que suposen el contrapunt dels seus directes enèrgics i engrescats. La banda prepara els temes de la seva tercera referència discogràfica.

‘Nautae’ / Teatre

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma) / Dia 22 a les 18 h

‘Nautae’.

L’eix de ‘Nautae’ és el viatge mític, una estructura narrativa on s’adhereixen tant els referents culturals universals com la descarnada proximitat dels drames contemporanis. També el material textual de l’obra és heterogeni: un relat subjectiu i fantàstic del personatge principal acull alguns hexàmetres esparsos d’una de les tragèdies perdudes del dramaturg grec Èsquil i els restitueix el sentit en un context argumental renovat.

Model Slaves / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 18.15 h

Model Slaves.

Des del David Bowie més oníric a l’Ennio Morricone més fronterer. Així sonen Model Slaves, amb la seva equilibrada poció de post-punk, shoegaze, psicodèlia i alt country. El seu treball més recent és ‘The Giants’, un doble senzill que consta de dos febrils relats inspirats en l’univers fantàstic de Ray Bradbury.

Marta Elka / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 22 a les 18.30 h

Marta Elka.

Marta Elka presenta ‘Posidònia’, una proposta musical que pren com a punt de partida la música popular de les Illes Balears. És un viatge, entre allò conegut i la sorpresa, que sura l’infinit musical entre el folk i la música mediterrània fins a arribar a cançons de creació pròpia i poesia musicada.

Garras / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 19 h

Garras.

Tres mítics del panorama musical mallorquí: Ginés Fernández (NeoTokyo i Orquídea), Juanmi Bosch (Cerebros Exprimidos i Orquídea) i Kiko Barrenengoa (NeoTokyo i creador de bandes sonores per a projectes com l’espectacle teatral ‘Malasombra’ de la companyia auMents) s’han juntat en aquest projecte per crear música per a bandes sonores imaginàries.

‘Ricard 3’ / Teatre

Teatre Xesc Forteza (plaça Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 22 a les 19 h

‘Ricard 3’.

Posada en escena del clàssic de William Shakespeare que pretén anar més enllà de la tragèdia històrica i esquivar els llocs comuns. El resultat és un cabaret escènic que s’articula com una metàfora que reflecteix les conseqüències del desig de poder, un tema de màxima actualitat en la realitat contemporània.

Tugores / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 22 a les 19.30 h

Tugores.

Mitjançant un violoncel, un saxo i una combinació de guitarres clàssiques i elèctriques, Tugores, projecte musical del guitarrista i compositor Jaume Tugores, vol compartir en un concert algunes de les melodies que han fet encara més gran el cinema.

Jorra i Gomorra / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 19.45 h

Jorra i Gomorra.

Jorra i Gomorra és el nom del projecte personal de Jorra Santiago, músic manacorí amb un llarguíssim currículum (Miquel Serra, Roig, Lost Fills). Després d’autoeditar i autoproduir algunes referències, prepara el seu primer disc, ‘Música Sèria’, de la mà de Bubota Discos en coedició amb The Indian Runners.

‘Guium o la ciutat adormida’ / Teatre

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 22 a les 20 h

‘Guium o la ciutat adormida’.

Obra original del dramaturg i actor Toni-Lluís Reyes per la qual va obtenir el premi Micalet de teatre 2015. L’arxiu històric d’una localitat mallorquina amaga el secret d’una antiga ciutat romana ubicada en uns terrenys amb fortes pressions urbanístiques. ‘Guium o la ciutat adormida’ és una història de misteris i intrigues, però també de corrupció i immoralitat.

Jane Yo / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 20.30 h

Jane Yo.

Projecte musical que cerca la combinació de la música del moment amb ressons del postpunk i els estils del rock dels noranta. Durant el 2015, Jane Yo enregistra el seu primer EP, ‘All the clocks!’. El 2016 és l’any de la consolidació de la banda amb l’enregistrament del seu segon EP, ‘Continue’.

Zaruk / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 22 a les 20.30 h

Zaruk.

Un duet de violoncel, Iris Azquinezer, i guitarra, Rainer Seiferth, en què revisiten cançons sefardites, unint-les amb el seu propi recorregut sonor. Noves creacions que uneixen tradició i actualitat.

‘Dosis’ / Dansa

Teatre Xesc Forteza (plaça Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 22 a les 20.35 h

‘Dosis’.

Bogeria, estat d’ànim que et priva de la raó o del bon judici. Nosaltres vam jugar entre els llimbs de la raó. Aquest lloc on pots inhibir-te dels pensaments aliens, del que t’envolta i del que tu mateixa penses. Aquesta relació es llegeix en tota la peça, però a més s’afegeix el joc de relacionar-se amb un mateix i amb una altra persona totalment diferent.

Poomse / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 21.15 h

Poomse.

El primer disc de Poomse titulat ‘Tomorrow will come & it will be fine’ va ser un punt de trobada entre el folk, el pop i l’slowcore. Després van arribar ‘Star EP’ i ‘Poomse vs the Kingdom of Death’. L’any passat publicaren el seu tercer llarga durada, ‘This is how we fail’.

Tel·lúria / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 22 a les 21.30 h

Tel·lúria.

Projecte de cançons pròpies que recullen el procés musical i personal d’Anna Ferrer. Anna cerca a Tel·lúria una sonoritat terrosa, natural, propera als aires folklòrics musicals de Menorca i el caràcter mediterrani del grup.

‘Ningú no va als aniversaris a l’estiu’ / Teatre

Arxiu del Regne de Mallorca (carrer de Ramon Llull, 3. Palma) / Dia 22 a les 21.30 h

‘Ningú no va als aniversaris a l’estiu’.

Per què ningú no va als aniversaris a l’estiu? S’han convertit en superheroïnes aquelles que no són recordades el dia del seu aniversari? Ningú no va als aniversaris a l’estiu és una festa on, amb teatre i vídeo, es convida al públic a fer un collage. Un joc entre la innocència, els problemes existencials i sobretot la pregunta: per què fem el que fem?

Thony Bloom / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 21.15 h

Thony Bloom.

Després d’haver estat involucrat en el món de la gravació i la producció, el passat mes de maig va llançar el seu primer EP en solitari titulat ‘Hi, My name is Bloom’. L’àlbum combina des del pop o l’electrònica, fins arribar al funk.

‘Jo, Odisseu’ / Espectacle

Can Alcover (Sant Alonso, 24. Palma) / Dia 22 a les 21.30 h

‘Jo, Odisseu’.

Monòleg basat en ‘L’Odissea’ d’Homer. L’heroi més famós de tots els temps es dirigeix al públic i li conta, de tu a tu, les seves aventures. Amb l’escenografia més senzilla. Sense artificis. Només acompanyat, de vegades, per la música. Ell no vol ser immortal, ni tampoc un heroi. Ell vol ser un home. I per això cerca incansablement el camí del seu destí.

Nafas Ensemble / Música

Centre Cultural Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 22 a les 22.30 h

Nafas Ensemble.

Nafas Ensemble sorgeix de la mà de Jaume Compte a partir de la voluntat de voler posar en marxa una nova etapa conceptual i estètica de la seva música. El seu disc ‘Tariq’ ha obtingut el reconeixement com un dels millors discs del gènere “músiques del món” segons la revista especialitzada ‘World Music Central’.

Enzel / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 22.45 h

Enzel.

Enzel és un grup del ponent de Catalunya que planteja un estil melòdic i enèrgic, amb lletres pròpies. Enzel presenta la seva candidatura al pop actual i promet un directe fidel al seu disc de debut, titulat ‘Capità Ibuprofèn’, publicat al gener de 2017.

The Prussians / Música

Les Voltes (Palma) / Dia 22 a les 23 h

The Prussians.

El 2011 van ser finalistes de Proyecto Demo, el concurs de maquetes de Ràdio 3 i el FIB. L’any 2014 van enregistrar el seu àlbum de debut Mul Mul, en el qual la jove banda mallorquina sintetitza el millor del pop, el rock i l’electrònica, i amb el qual han entrat de ple en l’escena indie rock nacional.

‘Vincles’

Teatre de Capdepera (Col·legi, 18) / Dia 22 a les 19.30 h

‘Vincles’.

La companyia Circ Bover dóna inici a Palma amb la Dansa amb l’espectacle ‘Vincles’. És un espectacle de circ contemporani en què, a partir d'un senzill element, les canyes de bambú, es construeix un espectacle amb l'objectiu de transmetre l'elegància i la tècnica de les arts circenses, a través d'un muntatge totalment diferent, i sense precedents. Els elements escènics primaris es transformen, juntament amb les emocions, i entre si sorgeixen diferents números de circ. Es mostra que partint d'allò essencial, d'elements senzills, s'arriba a la sofisticació i a la qualitat artística i tècnica extrema.

‘#Comviure’ / Teatre

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma) / Dia 22 a les 18 h

'#Comviure'.

Les dificultats per accedir a un habitatge digne han generat tot un seguit de noves formes de conviure en un habitatge i això mateix ha generat noves formes d’interrelació humana. ‘#Comviure’ ens convida a pensar sobre això i sobre el model turístic, l’estat del benestar, la pobresa, la memòria, la por de la solitud, la influència de les xarxes socials, la gentrificació o la dictadura de la felicitat. És una proposta escènica radical, íntima i propera, que fuig del teatre com a convenció per acostar-se a la vida. I és que, com diuen els seus creadors, “no és una comèdia, ni un drama ni una tragèdia. No és cap d’aquestes tres coses i les és totes tres. Com la vida mateixa!”.

Jess Klein i Angelina / Música

Claustre de Sant Bonaventura (Llucmajor) / Dia 22 a les 21 h

Angelina.

El claustre de Sant Bonaventura acull la vuitena entrega del cicle musical Women don’t wait, amb un doble concert de Jess Klein i Angelina. L’actuació principal serà la de la cantant i guitarrista nascuda a Nova York Jess Klein, acompanyada pel també guitarrista Mike June. D’altra banda, des d’Isle of Wight, Angelina (nom artístic d’Angelina Michele Grimshaw) obrirà la vetlada amb la seva guitarra acústica i veu de sonoritats clarament folk-soul-blues vintage, acompanyada, a més, pel bateria Ollie Grant.

Shanti & Friends / Música

Jazzbah (Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella) / Dia 22 a les 23 h

Shanti & Friends.

Músic i cantant amb diverses influències en les quals destaca per la seva veu càlida. Cantant i teclista de The Other Side; Pink Floyd Live Experience.

‘Espires del Foc’ / Exposició

Galeria Sailer (carrer del Bisbe Verger, 6. Santanyí)

'Espires del Foc', de Guillem Vicens.

Guillem Vicens presenta en societat el seu nou treball, ‘Espires del Foc’, la quarta passa del camí monocromàtic que Vicens ha dedicat als elements que formen la natura amb quatre exposicions diferents. Ara és el torn del vermell (foc), després de passar pel blanc (aire), el blau (aigua) i la terra. L’objectiu de l’artista santanyiner és transmetre les seves vivències personals i les seves curolles amb un sol color, treballant sobre diferents superfícies i materials; i en aquest cas, sempre amb el color vermell com a protagonista. Guillem Vicens: “La pedra de Santanyí ha estat sempre vinculada a la meva família i sempre formarà part del que faig, però aquesta vegada també he fet feina intentant aconseguir textures amb les teles i també treballant amb el paper reciclat... Com a artista he gaudit d’utilitzar teixits per expressar-me. Darrere cada peça, cada quadre, hi ha un concepte que potser arribi a l’espectador o potser no, però l’haurà convidat a entrar-hi i a la reflexió”.

‘Almon s’està com aquí’ / Exposició

Centre de Cultura Sant Diego (es Banyer, s/n. Alaior) / Fins a l’1 d’octubre

Almon-sesta-aqui-Menorca-turisme_1805229730_45398310_315x695bo

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

Obra pictòrica d’Erwin Bechtold / Exposició

Sala municipal El Roser (carrer del Roser, 1. Ciutadella) / Fins al 30 de setembre

Obra pictòrica d’Erwin Bechtold.

L’obra d’Erwin Bechtold presenta un concepte espiritual molt significatiu: la dualitat, la confrontació d’elements oposats. Bechtold no cerca l’harmonia entre contrastos, sinó que sap visualitzar la lluita entre els elements. Aquesta inquietud provoca la tensió en les seves obres. En aquesta exposició presenta la seva obra més recent, en la qual hi ha una notable variació del seu vocabulari: ara les confrontacions s’articulen entre la geometria i les senyes efectuades de manera ràpida i descontrolada, que originen tensions entre la raó i l’expressivitat.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats