PROPOSTA CULTURAL
Cultura 14/09/2017

Darrer concert de les vetlades musicals de Deià amb Studium Aureum

Més música, teatre, literatura, espectacles, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
15 min

Studium Aureum / Vetlades musicals

Església de Deià / Dia 15 a les 21 h

Studium Aureum.

Música a cappella amb el cor Studium Aureum, dirigit per Carles Ponseti. El concert es titula ‘Música a capella, polifonia del Renaixement al segle XXI’ i inclou obres d'Allegri, Khunau, Gjeilo, Pärt, Hawley, Essenvalds, Pons i Mocknic

'Udol i altres poemes d'Allen Ginsberg' / XIX Festival de la poesia mediterrània

Can Balaguer (carrer de la Unió, 3. Palma) / Dia 15 a les 20 h

'Udol i altres poemes d'Allen Ginsberg'.

Tàndem de freejazz i poesia per donar cos als versos d’Udol i altres poemes amb Marçal Font i Ferran Besalduch. Activitat realitzada en el marc del XIX Festival de Poesia de la Mediterrània.

‘Un piano i 200 espelmes’ / Música

Finca Son Verd de Vins Can Novell (Binissalem) / Dia 15 a les 22 h

David Gómez.

200 espelmes il·luminaran el reconegut concertista de piano i compositor David Gómez, que interpretarà la seva pròpia obra amb peces com The Island, The Lighthouse, 16 years old, Marinha, The Immigrant, Qalb Arjuani, etc., amb les quals farà sentir al públic assistent el caràcter cinematogràfic del seu àlbum ‘The Island’ (2013) i ‘Pianographie’ (2017). Un concert per als amants de la música de qualitat, dels ambients romàntics i especials…

‘Video Dance Show’ / Espectacle

C.IN.E. (carrer de Son Torrens, 9. Sineu) / Dia 15 a les 18 h

‘Video Dance Show’.

‘Video Dance Show’ és una recerca oberta per l'artista Diego Roveroni sobre la joia del moviment, el ball, la improvisació i els elements de la natura. Fins a 40 nins jugaran durant quatre dies amb les projeccions de Diego Roveroni i crearan una dansa interactiva que funciona com a un videojoc pintat, completament inventat i realitzat per ells sobre les seves idees de dansa i natura, pintant, ballant i movent-se dins una aventura interactiva. Una experiència inoblidable, que mostraran en aquest espectacle únic.

‘Indrets insòlits’ / Espectacle

Davant l’Ajuntament de Sineu / Dia 15 a les 19, 19.30, 20, 20.30 i 21 h

‘Indrets insòlits’.

Un cicle format per quatre propostes de joves creadors que dona l'oportunitat de conèixer quatre espais amagats molt especials de Sineu. Totes les propostes són concebudes en diàleg amb l'espai, i són interpretades i dirigides pels mateixos creadors. Tenint com a punt de trobada l'Ajuntament, a l'hora convinguda els quatre grups d'espectadors seran conduïts als quatre espais on es representaran les diferents propostes:

Indret #1: ‘Hell-O’, de Neus Cortès & Ksenia Guinea. D'unes inquietuds en comú, neix aquest tàndem femení a ‘Hello-O’ que se submergeix en la relació de dues dones de nacionalitats completament diferents.

Indret #2: ‘78 Diumenges’, de Pere Mas. Què et queda quan ho has perdut tot? ‘78 Diumenges’ és una peça sobre el desig, o sobre la impossibilitat de complir el que desitges.

Indret #3: ‘De cap i carn’, de Toni Amengual i Marina Ibarra (To Marí). El dilema entre el que un vol i el que un desitja ens mou com individu i ens defineix dins una relació, on no sempre tot és correspost, i s'amaga dins els subtils i petits encontres.

Indret #4: ‘El coleccionista celeste’, de Blanca Alonso i Elisenda Ibars. En algun indret existeix un home corrent, a qui li agrada mirar el cel i els seus elements. Per això un dia passa a convertir-se en el col·leccionista celeste, que atrapa les seves preses amb senzills utensilis domèstics.

‘Le fumiste’ / Espectacle

Espai Tercera Edat (Sineu) / Dia 15 a les 20 h

‘Le fumiste’.

‘Le Fumiste’ proposa un viatge per la memòria a bord de l'humor i la poesia, en el qual els records són fum. Ballen davant els teus ulls i semblen reals, però quan intentes agafar-los s'escapen d'entre els teus dits i canvien de forma, fins que s'esvaeixen. Vivències reals de la infància s'enfronten amb moments determinants d'una vida contada a través de la màgia, el clown i la manipulació d'objectes.

‘L’home més fascinant del món’ / Concert i espectacle

Envelat Circ Bover (Sineu) / Dia 15 a les 22.30 h

‘L’home més fascinant del món’.

Aquesta increïble producció de la companyia Marino e Marini repassa la vida d’un home que va marcar època, d'un ésser humà extraordinari, d'un home tan atractiu que el 1952 una comissió del Senat dels EUA va demanar que l’embalsamassin i l’exposassin permanentment a un museu. ‘L’home més fascinant del món’ és la primera pel·lícula documental de la història projectada en tecnologia 4D. El 4D va més enllà del tradicional 3D, traspassa les fronteres de la realitat virtual per endinsar-se en la impactant virtualitat real.

k’n jazz Quartet / Música

Fundació Cultural Coll Bardolet (Blanquerna, 4. Valldemossa) / Dia 15 a les 20.30 h

k’n jazz Quartet.

Darrer concert del cicle Summer time jazz 2017, un gup on els músics es nodreixen de la música jazz en un apassionant i alhora nostàlgic recorregut per les grans obres interpretades per mestres com Duke Elligton, Charlie Parker i Clifford Brown. El grup està format per Alberto Moreno, saxo; Rubén García Navarro, bateria; Juanan Torandell, contrabaix; Sergi Sellés, piano, i Jordi Montserrat, flauta travessera i saxo.

Billarmonía / Espectacle musical

Plaça de l’Aigua (Inca) / Dia 15 a les 20.30 h

Billarmonía.

Espectacle de cant 'a cappella' amb un repertori de música espiritual, bandes sonores de pel·lícules i peces típiques de Mallorca.

‘Retrete cabaret’ / Espectacle

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 15 a les 20.30 h

‘Retrete cabaret’.

L’espectacle dels gallecs El retrete de Dorian Gray mai dorm. Canvia cada pic. Un número entra, un altre surt... L’escenografia varia gairebé a cada representació. Dansa, música, objectes... Amb aquest format mutant presenten els seus nous experiments i els seus clàssics números curts. Deu anys d’experimentació condensats en cinquanta minuts sense paraules.

‘Trans-plantar’ / Teatre

Claustre de Sant Bonaventura (Llucmajor) / Dia 15 a les 21.30 h

‘Trans-plantar’.

‘Trans-plantar’, un monòleg amb Pep Noguera, escrit per Tomeu Cañellas i Pep Noguera i dirigit per Tomeu Cañellas. La darrera producció de Diabéticas Aceleradas mostra una faceta més de la capacitat creativa del grup, des de la comèdia grupal fins al cabaret esbojarrat, i ara al monòleg vital. La paraula “trasplantar”, títol de l’obra, es converteix en l’eix vertebrador de les successives vides de l’actor. Una sèrie de trasplantaments han fet de la seva vida el que ara, finalment és: trasplantaments de manera de ser, de professió, d’ubicació i el darrer i més important, d’òrgans vitals. Pep Noguera conta en aquest monòleg, amb l’humor, la ironia i la sàtira que han caracteritzat sempre la seva feina, com ha arribat fins aquí i en aquest moment des del moment de la seva concepció, és a dir, des d’abans de néixer.

‘Odi’ / Teatre

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n) / Dia 15 a les 20 h

‘Odi’.

Quant temps du aquesta parella tancada dins una relació estancada? Ja no ho recorden. Només saben que allò que alguna vegada varen sentir un per l'altre s'ha convertit en odi, un odi que no els permet, quasi, ni parlar-se, però un odi que els lliga i els manté dins un cercle del qual no saben sortir.

‘Los vecinos de arriba’ / Teatre

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 15 a les 21.30 h

‘Los vecinos de arriba’.

Sens dubte, una de les aventures més grans i ambicioses que qualsevol pot arribar a experimentar en aquesta vida és viure en parella. Un repte majúscul, ple d’adversitats i obstacles en el qual la lluita sorgeix a diari, les trinxeres són infinites i el consol davant les ferides patides sovint és escàs o poc saludable. Tot i això, de manera inexplicable homes i dones ho continuam intentant. ‘Los vecinos de arriba’, amb Eva Hache, és una comèdia per veure en parella.

‘Herois 1’, ‘Carta blanca’, ‘El lladruc’ i ‘Cafè Hippodrome’ / Teatre de Butxaca

Bar PK2; Es Puntet; carrer de les Roques, 12; i carrer Castell Rupit, 9 (Ciutadella) / Dia 15 a les 20.15, 20.45, 21.15, 21.45, 22.15, 22.45 h

Teatre de Butxaca.

Arriba la sisena edició del Teatre de Butxaca de Ciutadella amb les següents obres:

‘Herois 1’ al bar PK2 (plaça Nova, 6): obra de Josep Mercadal, dirigida per Sergi Baos i amb Josep Mercadal i Xavi Núñez com a actors. En Joan i en Carles han fet el millor concert de la seva vida. Ara cal celebrar-ho i potser pagar el preu de ser heroi només una nit.

‘Carta blanca’ a Es Puntet (Sant Pere, 11 baixos): obra de Salvador Oliva, dirigida i interpretada per Salvador Oliva i Carme Serna. Tot comença amb una bona dutxa. Una nit qualsevol, a qualsevol bar, amb dues persones qualsevol. Esperen i no esperen. Els secrets es converteixen en fets i els desitjos en acció.

‘El lladruc’ al carrer de les Roques, 12: obra de Gerard Vilardaga, dirigida i interpretada per Gerard Vilardaga i Iris Hinojosa. ‘El lladruc’ és una íntima peça de teatre en què es posen en joc les relacions de poder entre les persones i les dificultats que se’n deriven d’una manera un pèl animal.

‘Cafè Hippodrome’ al carrer Castell Rupit, 9: obra escrita i dirigida per Rosa Molina i interpretada per Edgar Moreno i Eloi Sánchez. 1901, París. Carles Casagemas entra a un cafè. Ve disposat a matar la seva amant i després suïcidar-se. 1904, Barcelona. Pablo Picasso és a punt de prendre una important decisió com a artista. Abans, però, necessita fer una confessió.

Gigi McFarlane, Bruno Belissimo i DJ Raver Jewish / Menorca Groove

Es Claustre (pati del claustre del Carme, 50. Maó) / Dia 15 a les 20 h

Menocra Groove.

Menorca Groove és el moviment perpetu, tal com les onades del mar Mediterrani. Menorca Groove és un espai on poder ballar i somiar sota les estrelles d’una nit d’estiu, un indret on viure moments inoblidables al ritme de grans propostes musicals com les de Gigi McFarlane / Bruno Belissimo / DJ Raver Jewish.

‘Almon s’està com aquí’ / Exposició

Centre de Cultura Sant Diego (es Banyer, s/n. Alaior) / Fins a l’1 d’octubre

Almon-sesta-aqui-Menorca-turisme_1805229730_45398310_315x695bo

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca.

‘Un món de mil dimonis’ / Exposició

Casal de barri de Son Sardina (carrer de l'Ave Maria, 2) / Fins al 17 de setembre

Imatge d''Un món de mil dimonis'.

L’exposició ‘Mil Dimonis’ creix i incorpora nous elements i recursos per mostrar la diversitat de representacions de dimonis al món. A la mostra de Juan José Luna Potti 'Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca', s’hi incorporen expressions culturals d’arreu del planeta, a través d’una selecció de les imatges dels fotògrafs Friso Spoelstra (sèrie ‘Devils & Angels’, 2016) i Charles Fréger (sèries ‘Wilder Maan’, 2012, i ‘Yokainoshima’, 2015). L’exposició incorpora també un mapamundi de dimonis, que recull i ubica 50 representacions de dimonis arreu del món, a través d’il·lustracions creades per Melicotó. La selecció, basada en la recerca de l’antropòleg Francesc Sureda Alemany, ens permet descobrir expressions universals i ancestrals que ens connecten i alhora ens singularitzen.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

Obra pictòrica d’Erwin Bechtold / Exposició

Sala municipal El Roser (carrer del Roser, 1. Ciutadella) / Fins al 30 de setembre

Obra pictòrica d’Erwin Bechtold.

L’obra d’Erwin Bechtold presenta un concepte espiritual molt significatiu: la dualitat, la confrontació d’elements oposats. Bechtold no cerca l’harmonia entre contrastos, sinó que sap visualitzar la lluita entre els elements. Aquesta inquietud provoca la tensió en les seves obres. En aquesta exposició presenta la seva obra més recent, en la qual hi ha una notable variació del seu vocabulari: ara les confrontacions s’articulen entre la geometria i les senyes efectuades de manera ràpida i descontrolada, que originen tensions entre la raó i l’expressivitat.

‘El rito’ / Exposició

Galeria Horrach Moyà (carrer de Catalunya, 4. Palma) / Fins al 16 de setembre
‘El rito’.

La Galeria Horrach Moyà acull la fase inicial de l’obra ‘El rito’, un dibuix amb carbó de 10 metres de longitud per 1,50 d’alt, realitzat ‘in situ’ en una de les sales d’Horrach Moyà, que probablement és el dibuix més gros presentat mai en una galeria de les Illes. Aquesta obra és la peça central de la tercera proposta del cicle d’exposicions ‘Pictures de Girben’.

‘AES+F: The Feast of Trimachio’ / Exposició

Aljub d’Es Baluard (plaça de la porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 17 de setembre
‘AES+F: The Feast of Trimachio’.

Com cada estiu, Es Baluard convida un artista internacional a presentar un projecte temàtic a l’Aljub; així, després de l’artista suís Thomas Hirschhorn, el 2017, un any en què es centren en corrents i transformacions del fenomen del turisme, és el col·lectiu rus AES+F, format per Tatiana Arzamasova (1955), Lev Evzovich (1958), Evgeny Svyatsky (1957) i Vladimir Fridkes (1956), qui aproxima a Mallorca una de les seves obres més complexes, entre l’hiperrealisme i el fantàstic, entre allò seductor i allò crític: The Feast of Trimalchio.

‘Blind date’ / Exposició

CCA Andratx (carrer de l’Estanyera, 2) / Fins al 17 de setembre
'Blind date'.

Una cita a cegues és una trobada casual entre dues parts conjurada per una tercera part, que imagina com serà la unió d’aquelles dues i què podrà sorgir-ne. Això és el que han experimentat els artistes Troels Sandegård i Absalon Kirkeby, ja que no estaven familiaritzats amb les pràctiques de l’altre abans de trobar-se al CCA Andratx. La seva exposició, però, a diferència de la cita a cegues, que sol ser breu i interlocutòria, es concep més aviat com una convivència dins un mateix espai. Comparteixen una devoció comuna envers els seus propis mitjans, gairebé una obstinació per participar en els seus propis processos. La llum, l’aire, la forma i la reflexió assumeixen diferents rols en les múltiples capes de moments, dades, píxels, metalls i minerals, ja que les imatges i les escultures es converteixen en contenidores de la vida enregistrada. Hi ha una ressonància en la densitat d’informació emmagatzemada en els dos cossos de treball. Sandegård té un procés preestablert que ha de seguir i a través del qual sovint revela la presència de quelcom invisible, traduint-lo en quelcom físic. Per exemple, la respiració en un cub de llautó. El procés de Kirkeby captura les complexitats de l’automatització de l’observació, recopilant-les i transformant-les en una imatge. Mentre que Sandegård dona forma al buit, Kirkeby oculta i transforma allò present en estrats de realitats. D’aquesta manera comparteixen un enfocament reductiu i alhora acumulatiu.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats