PATRIMONI
Cultura 13/12/2014

La pèrdua per part del Govern de dues obres de Gispert, un cas vist per a sentència

La Policia Judicial considera “imprudent” l’actuació de la Conselleria amb les obres d’art públiques

Ara Balears
2 min

PalmaDesprés de sol·licitar al Govern balear el préstec de dues escultures de Carles Gispert perquè fessin part d’una exposició, a finals de 2010, les obres, que eren patrimoni autonòmic perquè havien guanyat dos premis d’Art Jove a finals dels anys 90, no es varen poder trobar. Ahir, quatre anys després de la denúncia davant la Fiscalia, el cas de la desaparició de les dues peces de l’artista mallorquí va quedar vist per a sentència.

Durant les diligències, la Policia Judicial i diversos tècnics de Patrimoni del Govern cercaren infructuosament les dues escultures pels diversos magatzems i edificis públics. L’informe del Grup de Robatoris de la Policia Judicial és minuciós i concloent. Afirma que una vegada “comprovada la dificultat material per trobar les obres d’art”, es dedueix “una possible imprudència per part de la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i Immigració sobre les seves obres d’art”. Afers Socials és la institució que tenia consignades les obres per tenir les competències de Joventut i ser la responsable de l’organització del certamen d’Art Jove.

La defensa del Govern

Les escultures de Carles Gispert, dues peces de ferro forjat de 150 i 130 cm d’alt cadascuna, passaren a integrar la col·lecció del Govern per haver obtingut el primer premi Art Jove de 1997 i el tercer del certamen el 1999. Després de ser ubicades a diferents edificis, la desaparició de les peces podria haver tingut lloc quan ocupaven un espai a l’entrada de l’edifici que ara ocupa la Fiscalia Anticorrupció a la plaça dels Patins.

Segons s’afirma a l’informe de la Policia, diversos testimonis haurien assegurat que les obres abans de desaparèixer es trobaven en “mal estat” de conservació i que amb el canvi de titularitat de l’edifici es podrien haver tirat a les escombraries o bé qualcú les hauria sostret. Aquesta possibilitat, segons els declarants, duria a pensar que fos qualcú de l’Administració qui les hagués sostret perquè un visitant no pot endur-se dues peces de ferro d’aquestes mides i pes a les hores d’atenció al públic.

En tot cas, els diversos testimonis que han participat en el procés judicial han coincidit a assenyalar la manca de cura que té l’Administració balear amb les obres que són patrimoni públic, el mal estat de conservació en el qual es tenen una part de les peces i, en moltes ocasions, la inadequada ubicació per a la seguretat i conservació d’obres d’art.

La defensa del Govern, exercida per l’Advocacia de la Comunitat, va al·legar que el cas podria haver prescrit perquè la darrera vegada que es té constància de la presència de les obres és el 2005 i que s’ha d’entendre la seva desaparició en aquell any. Això que fins a finals del 2010 no es té consciència que les obres han desaparegut. Així mateix, la defensa de la CAIB va posar en dubte que el Govern tingui cap responsabilitat si les obres són robades d’un edifici de la seva titularitat. A la vegada, va qüestionar el valor de les obres que es varen adquirir mitjançant certamen públic.

stats