ECONOMIA SOLIDÀRIA
Balears 07/03/2016

Balears comença a apostar per la banca ètica i el consum responsable

REAS Balears presenta la memòria anual del 2015 amb un resultat 'òptim', però crida l'atenció de les autoritats perquè fomentin més empreses d'inserció laboral. A curt termini es tornarà a posar en marxa el Consell de l'Economia Social i del Cooperativisme

Yolanda Tarramera
2 min
Alexandre Duran, Jordi López, CLaudia Lopez i Liliana Deamicis, presidenta de REAS

PalmaAlgunes coses estan canviant en la societat i l'economia balears. Tot i que encara no es pot parlar d'una gran creixement, l'economia i el consum social i solidari comencen a consolidar-se a les Illes com a alternativa a l'actual i "insostenible" model econòmic. Ho proven dues dades importants: l'augment del nombre d'entitats i persones que s'han associat a la banca ètica Fiare i la gran acollida i participació d'iniciatives vinculades a l'oferta de productes i serveis amb criteris de consum responsable, com ara el mercat social. Per aquest motiu, el proper dimecres 18 de març es durà a terme al pati de la Misericòrdia la segona edició del mercat social, una iniciativa de la Xarxa d'Economia Alternativa i Solidària de les Illes Balears (REAS Balears).

Segons ha explicat aquest dilluns el secretari tècnic de l'entitat, Jordi López, es calcula que enguany el nombre de socis de la banca ètica ha augmentat entre un 30% i un 40% a escala estatal. Una xifra que també es pot extrapolar a altres vies de consum responsable com ara l'energètic, en referència a la cooperativa d'energia verda Som Energia. Per López, es tracta d'un augment que era "impensable anys enrere" i que l'entitat vincula, en part, amb la crisi econòmica dels darrers anys, ja que, segons va dir, "ha estat un revulsiu per a la creació o consolidació del consum responsable."

Tanmateix, la crisi també ha repercutit negativament sobre aquesta xarxa, perquè ha vist reduïdes les subvencions atorgades per les administracions públiques en matèria social i la retracció dels negocis dedicats al comerç just. Això, però, és aigua passada, atès que les 11 entitats que integren REAS es mostren "esperançadores" davant l'actual Govern i confien a recuperar part d'aquestes ajudes quan es gestionin els propers pressupostos, a partir del setembre.

Més entitats i més llocs de feina

Una altra de les novetats que es desprèn de la memòria anual del 2015, presentada aquest dilluns, és la incorporació de dues noves entitats a la xarxa: Slow Food i l'empresa d'inserció Deixalles. En conjunt, tot i que algunes entitats han patit la crisis i no han tingut activitat econòmica, han proporcionat 682 llocs de feina i un moviment econòmic superior als 20 milions d'euros,

quantitat lleugerament superior a l'obtinguda l'any anterior i que és el resultat de la suma de les dues principals fonts de finançament de cada entitat: els recursos propis i les subvencions públiques.

Major nombre d'empreses d'inserció

Una de les principals reivindicacions que REAS es planteja per a enguany és que l'administració pública es comprometi a fomentar les empreses d'inserció a les Balears, a fi de generar llocs de feina per a persones en risc d'exclusió social. Actualment només hi ha dues empreses que tenen en compte la inserció. És el cas de Deixalles i Tractament Integral dels Residus Voluminosos (TIV) de Menorca, que inclouen treballadors en risc d'exclusió social des del 2011.

Per aquest motiu, la xarxa ha demanat que "com més forta sigui la implicació de les administracions, més fortes seran les empreses i l'impacte social, ja que es traduirà en nous llocs de feina". Per dur a terme aquesta política, REAS planteja que siguin els ajuntaments els que s'impliquin en aquestes polítiques socials.

stats