Balears 23/01/2017

Les obres perquè tots els municipis de Mallorca tinguin gas natural començaran el 2018

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat s'ha reunit amb els pobles per marcar-ne el "full de ruta"

Martí Gelabert
2 min
Obres de la canalització prop de la miniestació de gas a Vilafranca.

PalmaMés passes perquè tots els municipis de Mallorca tinguin gas natural. Aquest dilluns, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat s'ha reunit amb els diversos grups parlamentaris i ajuntaments de l'illa "per fixar un full de ruta" per fer-ho possible. Ho ha expressat el conseller Marc Pons en sortir d'una reunió de poc més d'una hora, en què s'han recollit els principals dubtes i propostes dels actors involucrats.

De moment, només una dotzena de municipis de Mallorca disposen de gas natural. Poder-hi accedir representa estalvis d'un 30% aproximadament amb relació als costos de l'electricitat. De fet, aquest és un dels factors que, segon ha explicat Pons, han fet que les petites i mitjanes empreses reclamin l'accés al gas. També representaria la reducció d'emissions de CO2.

La realitat de cada ajuntament "és molt diferent", ha expressat Pons. N'hi ha que tenen forts components industrials o turístics, mentre que d'altres "són nuclis reduïts". En aquest sentit, el plantejament del Govern és que "qualsevol ciutadà ha de poder tenir accés al gas". Per fer-ho possible, s'haurà de dissenyar un plec de condicions que sigui atractiu per a les empreses que explotin cada zona. Hi haurà tres licitacions, que es realitzaran aquest 2017 per poder executar-les el 2018 i que ajuntaran devers una dotzena d'ajuntaments cada una. Per tant, des de la Conselleria se cerca que el disseny del plec de condicions pugui "incloure ajuntaments que siguin atractius econòmicament per a les empreses i d'altres que no ho són tant".

Reunions amb els consistoris

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, es reunirà els propers dos mesos amb cada ajuntament per acabar de definir les necessitats i les voluntats de cada un d'ells. D'aquí a tres mesos es tornarà a convocar la mesa reunida aquest dilluns per acordar els plecs de condicions. "És el full de ruta marcat, tenim feina per fer", ha reconegut Pons.

Un dels aspectes més celebrats pel conseller ha estat que la inversió que es dugui a terme no repercutirà als pressupostos de la comunitat. De fet, existeixen recursos del govern central que han afavorit aquesta qüestió. "Suposa guanyar competitivitat sense que hagi d'anar a costa dels pressupostos de la comunitat", ha dit Pons. La situació a les altres illes està més encaminada. A Eivissa "està molt avançada", ja que va ser la primera on va arribar el gasoducte. A Menorca ja s'ha convocat un concurs per als 8 municipis i la situació està en fase de tramitació d'informes municipals, segons Pons.

Reunió aquest dilluns matí a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Groizard ha explicat que "en els nuclis urbans l'actuació és relativament senzilla", però que en allunyar-se ja existeixen més complicacions, com ara la necessitat de tramitacions ambientals. Pel que fa als ritmes d'implantació, el Govern no ha volgut expressar-se. Volen "esperar fins saber quina és l'empresa guanyadora per acabar de veure quins són", ha sentenciat Pons.

stats