TRADICIÓ
Balears 29/04/2017

La gastronomia menorquina se cita a Maó

El Consell Insular promou la primera edició de la fira Arrels per potenciar el producte autòcton

Ivan Martín
2 min
La fira Arrels agruparà la diversitat de l’oferta gastronòmica autòctona de qualitat. L’elaboració de receptes tradicionals en directe serà un dels plats forts.

MaóEl recinte firal de Menorca, a Maó, acull durant tot el cap de setmana la fira Arrels, organitzada per la Conselleria Insular de Projecció Econòmica. Trenta expositors locals hi faran valer els seus respectius productes. Així, la fira agruparà la diversitat de l’oferta gastronòmica autòctona de qualitat. El repte és donar a conèixer el ventall d’opcions culinàries que ofereix l’illa, que els visitants ho comprovin amb tasts i que comprin productes.

Per aquest motiu, la fira Arrels s’ha estructurat en tres apartats: cuina, tast i activitats infantils. L’elaboració de receptes tradicionals en directe serà un dels plats forts. Dissabte, Dani Florit, del restaurant Ca n’Aguedet, i Teresa Montesinos, de Passió Mediterrània, parlaran de tradició i creativitat. A continuació serà el torn de Richard Tejada, de Can Bernat des Grau, amb la cuina menorquina renovada. El popular Marc Ribas, de Cuines TV3 i Capritx, a Terrassa, explicarà com convertir peixos humils en plats sublims. Finalment Sílvia Anglada, d’Es Tast de na Sílvia, i Víctor Bayo, se centraran en el producte local al plat. L’alta cuina menorquina serà a càrrec de Felip Llufriu, del restaurant Mon, i David Coca, de Sa Llagosta.

Diumenge, l’activitat s’iniciarà amb Joan Bagur, del restaurant Rels, i Marco Antonio Collado, de Ses Forquilles, amb cuina jove del món. El mallorquí Tomeu Caldentey, de Bou restaurant, també hi serà per compartir emocions i sensacions oblidades. Fina Puigdevall, de Les Cols, portarà la Garrotxa a Menorca, i els xefs Dani Mora, de Sa Pedrera des Pujol, i Patrick James, del restaurant Pa i Vi, mostraran la cuina de Menorca en versió exquisida. Víctor Quintillà, del Lluerna de Santa Coloma de Gramenet, tancarà les jornades.

Diversitat de productes

Entre els productors que assistiran a Arrels en trobam de formatge, embotits, mel, peix, carn, conserves, cervesa, gelats, ginebra, safrà o altres elements bàsics de la cuina menorquina amb la distinció de néixer al mateix territori. D’altra banda, els productors també participaran en l’Aula de Tast, un espai en què es realitzaran tasts guiats. El cost de l’activitat és d’un euro simbòlic i per a dissabte s’ha preparat un tast de caragols, gelats, ginebra i vins menorquins. Per a diumenge, formatge ecològic, fleca i melmelades. Un tast de cervesa, safrà i plats elaborats amb vedella menorquina complementen una fira que pretén treure profit del producte illenc. A part d’això, els més petits també tindran un espai en la fira. Hi haurà tallers sobre cuina, amb la col·laboració de Sa Xaranga, en què podran aprendre i divertir-se.

La fira Arrels neix gràcies a l’impuls del departament de Projecció Econòmica del Consell Insular de Menorca. El conseller Miquel Company és conscient que “serà una primera edició de prova. És important saber, amb vista a pròximes celebracions, què hi falta o els punts de millora. Estam molt il·lusionats. S’ha fet molta feina i no és fàcil reunir el nivell de professionals que es reuniran en el recinte firal durant tot el cap de setmana”. Company explica que “creim que els visitants podran conèixer de primera mà les potencialitats del producte local i qui ho vulgui ho podrà comprar”.

stats