EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES
Balears 05/02/2014

El conflicte a l'educació deixa 163 dimissions

La setmana passada dimitiren dos equips directius i vint-i-cinc caps de departament

Mercè Pinya
3 min
ELS DARRERS DIMISSIONARIS  L'equip directiu del CEIP Mestre Colom de Bunyola presentà la dimissió la setmana passada per "dignitat" i "esgotament".

Palma.A hores d'ara ja no sembla que hi hagi cap dubte que el 2013-2014 serà el curs més tens de la història de la democràcia. Ho confirma la conflictivitat encetada arran de la imposició d'un nou sistema educatiu al marge de tot el sector implicat i de les autoritats acadèmiques, i també l'allau de dimissions que ha provocat la política educativa de la conselleria dirigida per Joana Maria Camps i Guillem Estarellas. Cent seixanta-tres dimissions, ni més ni menys.

El malestar als centres educatius arran de la imposició del TIL i de la situació de tensió aguditzada per una negociació política per sortir de la vaga indefinida tancada en fals, com també l'obertura d'expedients sancionadors als tres directors de Maó i al de l'IES Marratxí, més les suspensions cautelars corresponents, han provocat un degoteig de renúncies mai vist.

Renúncies massives als centres

Les xifres proporcionades pel comitè de vaga de l'Assemblea de Docents evidencien el daltabaix que ha suposat el desacord frontal del sector amb la política educativa del Govern de José Ramón Bauzá. Tretze directors, tretze secretaris, trenta-vuit caps d'estudis i noranta-cinc caps de departament és el saldo del conflicte.

Encetaren aquesta via els equips directius de l'IES Baltasar Porcel d'Andratx i de l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca. Concretament, l'equip directiu, encapçalat per Manuel Moyà, presentà la dimissió el 19 de juliol passat, després d'haver rebut les ordres de la Conselleria d'Educació per adaptar el projecte educatiu de 2013-2014 al TIL. Uns dies abans ja s'havia produït la renúncia de l'equip directiu de l'institut inquer i l'aleshores director del centre, Pere Morell, al·legava trobar-se "en una situació molt difícil, perquè des de la Conselleria ens obliguen a aprovar projectes educatius sense rebre el suport del consell escolar".

El nombre de dimissionaris no ha fet més que augmentar al llarg del curs. Tant és així que la setmana passada, durant l'anomenada Setmana Verda, no només renuncià l'equip directiu de l'IES Marratxí com a reacció al segon expedient i la suspensió cautelar a Jaume March, sinó que també ho feren tots els caps de departament del centre (nou), l'equip directiu del CEIP Mestre Colom de Bunyola i setze caps de departament de l'IES Mossèn Alcover, l'IES Santa Margalida, l'IES Josep Font i Trias i del CIPF Son Llebre.

Les darreres renúncies se sumen a les registrades el primer trimestre, quan l'equip directiu de l'IES Ramon Llull dimití; també el director de l'IES Felanitx, juntament amb el secretari, els caps d'estudis i la major part dels caps de departament. El mateix feren el director, el secretari, caps d'estudis i setze caps de departament de l'IES Pau Casesnoves; els equips directius del CEIP Melcior Rosselló de Santa Maria i de l'IES Santanyí; la directora, el secretari, els caps d'estudis i quinze caps de departament de l'IES Puig de sa Font de Son Servera; la renúncia de l'equip directiu de l'IES Binissalem, i de l'IES Sineu, juntament amb desset caps de departament.

Alts càrrecs

La situació insostenible que es viu en el sector educatiu no només s'ha notat als centres. A aquest degoteig de dimissions, s'hi han de sumar la del cap d'Inspecció Educativa, Antonio González; el cap de Servei del TIL, Laureano de Juan; el delegat d'Educació a Menorca, Juan Hernández, i el seu substitut, Guillem Ferrer, i la del director de l'Institut per la Convivència i l'Èxit Escolar. Malgrat tot, el desembre, la consellera Camps digué al Parlament que a ella no li ha dimitit cap alt càrrec. "Dos funcionaris han demanat canvis de destinació", sentencià.

stats