Balears 25/11/2015

Restaurat el retaule de Ramon Llull de la parròquia de Sant Miquel

Ara Balears
2 min
/ISAAC BUJ

PalmaA punt de començar l'Any Ramon Llull, en el 700è aniversari de la mort del místic, s'ha restaurat el retaule dedicat a la seva figura de la Parròquia de Sant Miquel de Palma, a càrrec de l'equip tècnic que conforma el Taller de Restauració del Bisbat de Mallorca, amb una feina de tres mesos que ha estat subvencionada pel Consell de Mallorca. El retaule serà inaugurat el proper dissabte 28 de novembre a les 19h per l’arquebisbe Lluís F. Ladària.

Llull a les esglésies mallorquines

Des de mitjan segle XVII es representa la figura del beat

Des de mitjan del segle XVII, les representacions de Ramon Llull són freqüents en múltiples llenços, individualment o formant part de retaules, a esglésies parroquials de tot Mallorca. El retaule de la parroquial de sant Miquel, de finals del segle XVII, presenta un programa iconogràfic articulat a partir de la figura del beat Ramon Llull i amb la incorporació de temes hagiogràfics, representats tots ells en pintura sobre tela. Així, ens trobam al carrer central del cos principal, la pintura que representa a Ramon Llull afligit i abraçat a la Creu i en la predel·la, tres pintures que narren escenes biogràfiques del beat. A l’àtic i carrers laterals del cos principal hi figuren representats diferents sants; a l’àtic, sant Vicenç Ferrer i sant Francesc Xavier; i als carrers laterals del cos principal sant Bernat a la dreta i sant Ignasi de Loyola a l’esquerra. Tota l’obra pictòrica és barroca i coetània al retaule, encara que l’autor és desconegut, excepte per les figures de sant Bernat i sant Ignasi de Loyola, obres de Vicenç Matas, de finals del segle XIX.

La pintura central de la predel·la narra l'enterrament de Ramon Llull a Palma, on una extensa comitiva on conflueixen el poder eclesiàstic i el civil acompanya el cos de Llull sobre una llitera sumptuosa, i recorre en processó la ciutat, potser en el tram corresponent a l’actual passeig del Born.El tema és el mateix, amb variants i amb un format més reduït, que el de la pintura de Miquel Bestard que llueix a l’Ajuntament de Palma.

Pel que fa a l’estructura arquitectònica, consta de predel·la, un sol cos dividit en tres carrers i un àtic coronat per un frontó curvilini. El retaule descansa en un sòcol de pedra amb un altar adossat a la part central.

Una restauració llarga

S'hagué de desmuntar i traslladar al taller

Per fer els treballs de restauració, primer es desmuntà l’altar i es traslladà al taller, on s’han pogut completar els volums perduts i avançar en la seva restauració. També es retiraren les pintures de la predel·la i l'ubicada a l’àtic, per dur a terme la restauració a les dependències del taller de Restauració i alleugerir les feines in situ, sempre més costoses. Amb la retirada de la pintura de l’àtic va quedar al descobert una pintura mural aplicada al mur posterior del retaule i que representava en aquesta zona un capet d’àngel alat, típic del barroc. La pintura s’estén per tot el mur quedant ocult pel mateix retaule. És de factura senzilla i degué ornamentar la capella abans de la col·locació del retaule de Ramon Llull.

stats