EDUCACIÓ CONFLICTE A LES AULES
Balears 08/11/2013

"No posar auxiliar de suport a la meva filla és inhumà"

Famílies d'alumnes amb necessitats especials lamenten "l'obsessió" del Govern amb el TIL

Mercè Pinya
3 min
PETICIÓ ALS BATLES 
 Centenars de persones es concentraren a Palma, Sineu i Manacor.

Palma."La meva filla té paràlisi cerebral i necessita un Auxiliar Tècnic Educatiu (ATE) per poder estudiar. Aquest curs la Conselleria d'Educació l'hi ha llevat i, tot i que ens reconeixen que saben que el cas és prioritari, ens donen llarges. Apunten que ho estan mirant, però en realitat no fan res". Qui ho afirma és Maribel Mas, mare d'una al·lota de 21 anys, Maribel Picó, que cursa el cicle formatiu de Pre impressió en Arts Gràfiques a l'IES Josep Maria Llompart de Palma. Maribel té paràlisi cerebral i va en cadira de rodes. "Necessita una persona tota l'estona devora ella perquè l'acompanyi d'aula en aula o al bany, que l'ajudi a obrir l'ordinador portàtil, a prendre apunts o a berenar", explica sa mare.

El cas és que fins al curs passat aquesta alumna, que ha estudiat Primària i Secundària i ara només li queden quatre assignatures per acabar, ha tingut un ATE i des d'aquest curs la Conselleria d'Educació l'ha retallat.

"Això és insostenible i ella se sent molt incòmoda i quasi no passa gust d'estudiar", lamenta sa mare, qui explica que ara se'n pot sortir gràcies que ella l'acompanya cada dia a l'institut i a l'enorme ajuda dels mateixos companys i professors. Maribel Mas s'ha adreçat desenes de vegades a la Conselleria, al departament de Planificació i Centres i també a la cap de Recursos Humans. "A principi de curs em posaren l'excusa que els papers de sol·licitud de l'ATE s'havien traspaperat; després ens digueren que, com que la nina no fa ESO, no li toca, tot i que durant els cursos anteriors n'ha tingut".

"Ahir em vaig assabentar que el Govern posarà 140 places més per al TIL. Poses allà on t'interessa i mentrestant treus ATE", lamenta. "És inhumana aquesta situació. Des de l'Executiu diuen que miren per l'educació i en realitat només estan obsessionats amb el TIL", afegeix.

El de Maribel no és l'únic cas en què les retallades per a alumnes amb necessitats educatives especials o amb necessitats d'especial suport educatiu han deixat famílies i al·lots sense els recursos suficients per poder educar-se amb uns mínims de qualitat. De fet, en aquest moment, s'està creant una plataforma de pares i mares en aquesta situació.

Família de Son Servera

Una família de Son Servera adreçava ahir una carta a la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, que difonia l'Assemblea de Docents, que el posava d'exemple de com algunes famílies pateixen les retallades "d'un govern insensible". En la missiva, la família demana al Govern que que enviï un ATE al CEIP Jaume Fornaris i Taltavull per poder atendre la seva filla de 9 anys, que pateix càncer.

"Mireia era una nina molt autònoma i, sobretot, una nina amb moltes ganes de fer feina; l'escola és el seu motor diari. A l'inici d'aquest curs escolar el centre, seguint el protocol pertinent, va sol·licitar un ATE, ja que durant l'estiu va deixar de poder valer-se per si mateixa, tan sols pot aixecar una mà per agafar el tassó i beure aigua. La nostra filla rep cures pal·liatives setmanalment per part de l'equip oncopediàtric de Son Espases, però que no té dret d'anar a l'escola amb 'normalitat'?", expliquen els pares a la carta. La situació s'ha convertit en límit, atès que la família assegura que ni tan sols no ha rebut resposta de part de la Conselleria. La família es demana si és normal aquest inici de curs: "Han passat 31 dies des que els nins i nines serverins començaren les classes i a vostès només els preocupa que puguin ser ensenyats en una llengua o en una altra. I mentrestant, hi ha alumnes com la nostra filla als quals no se'ls ha concedit el que els pertoca, un auxiliar tècnic!". Aquest pare i mare de Son Servera continuen esperant una resposta que permeti a la seva filla anar a escola amb les necessitats cobertes. "Ella només demana una cosa: poder anar a l'escola i estar amb els seus companys".

140 docents per al TIL

Les mancances que pateix l'escola a causa de les altes ràtios, les baixes dels docents que no se substitueixen o la retallada de personal docent que els sindicats xifren en 800 treballadors són, per a la comunitat educativa, les necessitats reals de l'escola. És per això que des de la Federació d'Ensenyament de CCOO asseguraren ahir que "el PP es riu de les peticions dels vaguistes" en anunciar 140 professors més per aplicar millor el TIL.

"Tenim un conflicte obert i la vaga continua convocada. El que nosaltres volem és el retorn d'entre 800 i 1.000 professors per atendre les necessitats educatives reals dels alumnes", assenyalava ahir la portaveu de l'STEI-i, Maria Antònia Font. "La realitat és molt caparruda i demostra que el TIL s'està estavellant als centres. No té sentit posar recursos a una cosa que no funciona".

La nova jornada de vaga convocada per a avui a Mallorca coincidint amb l'Assemblea de Batles es presenta enmig de l'enquistament absolut del conflicte, sense que el Govern no hagi tornat a convocar els agents socials per negociar.

stats