Balears 26/08/2015

No hi haurà més grans superfícies a Mallorca els propers 2 anys

El Consell de Mallorca aprovarà la norma territorial cautelar que suspèn llicències per a establiments de més de 700 metres quadrats fins que s'aprovi el pla director de comerç

J. Perelló
2 min
/ISAAC BUJ

PALMAEl Consell insular de Mallorca aprovarà en un ple extraordinari el dijous dia 3 de setembre la norma territorial cautelar que suspèn les llicències per a noves grans superfícies per a un període que la majoria d'esquerres estima en 2 anys, tot i que la llei permet perllongar-lo per un màxim de 3. Aquesta moratòria s'aprovarà per tal de garantir "una tramitació tranquil·la i sense efecte crida del pla director d'equipaments comercials, en el qual ja hem començat a treballar", ha explicat la consellera de Territori, Mercedes Garrido.

La titular del departament ha comunicat avui mateixa les patronals Anged i Pimem, així com a d'altres entitats com associacions de consumidors i la Federació de Municipis (FELIB), en una reunió l'inici d'aquest pla d'equipaments, que pretén posar ordre i evitar l'allau de grans superfícies que ha patit Mallorca els darrers anys, sempre des d'una planificació territorial, "ja que és l'única competència que té el Consell per actuar en la planificació comercial, perquè les de Comerç són del govern". Precisament les competències comercials s'han mostrat insuficients per tal de regular l'activitat comercial, sobretot perquè estan encorsetades per les normatives estatals i europees. "Ara mateix, com saben, la Llei de comerç està suspesa per un recurs davant el Constitucional", ha recordat Garrido.

Pimeco i Afedeco, que també havien demanat la moratòria i el pla d'equipaments comercials per intentar lluitar contra la desregulació amb igualtat de condicions, no han assistit avui a la reunió amb el Consell, possiblement perquè amdues entitats es troben encara de vacances. Tot i així, Garrido ha explicat que el president de Pimeco, Bernat Coll, estava al dia de la iniciativa, a la qual dóna suport.

Una vegada es publiqui en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma (BOIB) la norma cautelar, no es podrà atorgar cap llicència de superfícies majors de 700 metres quadrats en cap dels sòls, ni l'urbà, ni l'urbanitzable, ni el rústic. En el cas de les vendes especialitzades, com els concessionaris de cotxes, que necessiten d'exposició de maquinària o elements de gran mida, la moratòria no és efectiva fins als 2.000 metres quadrats.

El càlcul del departament de Territori és d'aprovar inicialment el pla d'equipaments comercials el juny del 2017, si bé "intentarem no esgotar aquest termini i tenir-lo enllestit abans", ha comentat Mercedes Garrido. Després de l'aprovació inicial, s'obrirà un procés d'al·legacions i, per tant, l'aprovació definitiva podria situar-se a final de 2017 o al 2018.

De moment, fins a l'aprovació inicial del document, no es podran autoritzar grans superfícies a Mallorca, i en principi es preveu que el pla d'equipaments reguli i limiti la seva implantació amb criteris més estrictes pel que fa els accessos i les ubicacions. Aspectes que actualment no són limitants i que provoquen que les grans superfícies s'instal·lin sense cap tipus de planificació, per la qual cosa provoquen importants alteracions en el trànsit de vehicles, canvis d'usos i altres afectacions, com l'impacte sobre el petit comerç.

El conseller d'Economia del Consell, Bonet, ha recordat que els acords del pacte i la voluntat de l'equip de govern del Consell són les de "fomentar l'activitat econòmica i el desenvolupament de tots els sectors, mentre es garanteix la conservació dels valors territorials i la preservació del petit i mitjà comerç". Per aquest motiu, ha considerat imprescindible l'aprovació del pla d'equipaments comercials.

stats