EMPRESA
Balears 11/02/2016

Més absentisme laboral a les Balears després de sis anys de crisi

L'any 2014 les Illes va ser la comunitat menys absentista, però "la desaparició de la por de perdre el lloc de feina" ha fet repuntar aquesta tendència

C. Román
3 min
La presentació del IV Informe sobre l'Absentisme, avui a la CAEB.

PalmaL'absència laboral és l'absència d'una persona en el lloc de feina en hores que corresponen a un dia laborable dins de la jornada legal de treball. Una absència que, per la seva "importància", és objecte d'estudi d'Adecco, que avui ha presentat per quart any consecutiu un informe sobre el tema. A la presentació, que ha tingut lloc a la seu de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), hi han acudit un centenar d'empreses.

Al IV Informe sobre l'absentisme es detecta que la tendència a no anar a la feina repunta en totes les comunitats autònomes d'Espanya després de sis d'anys de decréixer. Concretament a Balears, els autors de l'estudi asseguren que durant els dos darrers anys la "incapacitat en particular" i "l'absentisme laboral" en general han crescut de manera sostinguda. Encara que les Balears va ser una de les comunitats on menys es va notar aquesta tendència el 2014, l'informe assegura que a les Illes també s'ha notat que "l'efecte crisi ha esgotat el seu potencial i han començat a augmentar les absències al lloc de feina".

Aquest tipus de pràctiques suposa cada any uns costs directes de 4.768 milions d'euros a la Seguretat Social per prestacions econòmiques i de 4.503 milions d'euros a les empreses per l'abonament de la prestació econòmica dels primers dies de baixa.

El director de l'assessoria jurídica del Grup Adecco, Javier Blasco de Luna, ha explicat que en el moment en què va començar a repuntar l'absentisme laboral "Balears era la comunitat menys absentista i la que registrava un major compliment d'hores efectives treballades", seguida de Madrid, Galícia, Castella-La Manxa, Cantàbria i Canàries.

Quant a les raons d'aquest augment d'absentisme, l'advocat Javier Sola del despatx Cuatrecasas Gonçálvez Pereira, ha assenyalat que "l'efecte crisi ha esgotat el seu potencial i en els darrers mesos estem coneixent dades que reflecteixen que, juntament amb la recuperació econòmica, hi ha un augment de l'absentisme laboral i de les baixes per malaltia comú".

Això significa que "els vells problemes" tornen a aflorar una vegada superat el període en què "la por de perdre la feina havia fet reduir les xifres d'absentisme durant la greu crisi que hem patit", ha explicat Sola.

La importància de la prevenció

Aquest tema preocupa molt les empreses, ja que segons els experts és un símptoma "que alguna cosa no funciona com tocaria". Per tal d'evitar totes les despeses que genera i els problemes d'organització i de producció que suposa, la responsable de la CAEB del Departament de Prevenció, Mavia Isern, creu que "una bona estratègia empresarial hauria de preveure una política eficaç de gestió, perquè si les persones estan bé, les empreses funcionen bé".

El 92% de les empreses espanyoles apliquen mètodes de control dels horaris d'entrada i sortida i només el 30% de les empreses ofereix flexibilitat horària a més del 25% de la plantilla.

Les empreses, expliquen des d'Adecco, estan més orientades a sistemes de control i restriccions que fomenten tant el presentisme (estar present en el lloc de treball dedicant aquest temps a assumptes no relacionats amb l'objecte de treball") com l'absentisme i no un comportament responsable dels treballadors.

Segons els experts, a banda dels mitjans reactius que ja hi ha s'han de promoure els mitjans preventius. Una de les mesures que s'hauria de prendre per part de les empreses seria fomentar polítiques de flexibilitat i un entorn de treball sa i agradable.

La jornada ha estat inaugurada per Helena Fernández, directora d'Adecco a Balears, i Pedro San José, soci director de l'Oficina de Cuatrecasas Gonçalvez Pereira a Palma. Elisa Pendás, responsable de l'Àrea de Gestió de l'Absentisme de Fremap i Óscar Jesús Paz, coordinador d'Absentisme del Departament de Recursos Humans de Trablisa també hi han participat.

stats