CAN TIMONER
Balears 10/06/2016

“Feim cultura de llibertat, no d’oci”

Tres anys, tres concerts i una serp: així commemora l’associació artística el seu aniversari

Margalida Mateu
3 min
Exposició ‘La huerta y el perro’ de Christian Skjønhaug i performança de Luis Jaume de la sèrie ‘Hola, Sala Velázquez’.

PalmaEntrar a Can Timoner de per si sol ja suposa una experiència artística. Conèixer cada sala, cada racó d’una casa en permanent construcció fa que cada visitant, cada persona, tan sols amb la seva presència i petjada, contribueixi a la seva formació, a enriquir la seva ànima.

Can Timoner és això: una oportunitat, un edifici situat al poble de Santanyí i que data de l’any 1700 conegut com un dels habitatges de les “cases noves de Santanyí”. Era una de les cases senyorials del poble que fou xapada per la meitat i, ara, una part és la casa de cultura que pertany a l’Ajuntament i l’altra és l’espai de Can Timoner. Però Can Timoner no tindria aquesta ànima artística i lliure sense les persones que hi són al capdavant, actualment tres dones: Catalina Obrador, Mar Perona i Katharina Kössler, tres apassionades que “no volem un canvi radical, sinó a poc a poc anar fent les coses”. “Can Timoner és una proposta de vida, una reflexió, una confluència i trobada d’artistes, fer xarxa”, ens comenta Catalina Obrador.

“Cal fer molta feina a educar, no hi ha espectadors, no existeixen; l’experimentació encara es veu com una cosa estranya”, afegeix.

Autogestió

Però què és Can Timoner? Això és el que es plantejava Obrador quan va decidir convidar un escriptor que va estar deu dies a la casa per fer una definició del projecte. “Passaven els dies i no els donava res, fins que el darrer dia abans d’acomiadar-se ens deixà una nota damunt la taula que deia”: ‘Somos una pandilla y lo demás ya lo veremos’, i “ens va fer reflexionar, però creim que és una bona definició”, assenyala Catalina Obrador.

Actualment, l’associació de Can Timoner té 700 socis, “molts són estrangers, però ens ha sorprès la quantitat de mallorquins i de gent d’arreu de Mallorca que va a Can Timoner”, comenta Catalina. Fomenten un model d’autogestió: “Ser soci tan sols suposa una quota d’un euro, llevat de les activitats, que normalment tenen un preu aproximat de 7 euros”.

Quan fa tres anys els germans Jeroni i Catalina Obrador decidiren emprendre aquest projecte, es trobaren en un moment de crisi econòmic i de valors. La seva família reformava la casa, però va quedar en obres sense poder-la acabar i veieren que aquell espai havia perdut l’esperit i volgueren donar-hi vida, persones. Per això crearen Can Timoner, que és un espai “en construcció permanent”, com encara avui en dia. Per aquest motiu, és un lloc de contrastos, una mescladissa d’objectes nous i antics, instal·lacions dels diversos artistes que n’han alimentat la fesomia, aires condicionats, preinstal·lacions que conviuen amb sitges antiquíssimes on guardaven el gra.

Mentre feim l’entrevista és dilluns vespre; m’hi acompanyen Mar Perona i Catalina Obrador, però hi ha molta més gent: són socis actius, residents, artistes. I és que Can Timoner no perd mai la seva essència de permanent creació.

Trespent

Avui celebren el tercer aniversari amb tres concerts: de Mendrugo, Thomas Bonvalet i JU, una parella de músics que ha duit a terme la seva residència durant quinze dies a la casa per a la inspiració i creació de noves cançons que ompliran el seu nou àlbum. Un altre dels grans atractius de la festa serà la inauguració d’una serp inèdita de l’artista Ferran Aguiló, que va lliurar la porta del darrere de la casa i que és una de les aportacions d’aquest referent artístic.

Cartell del tercer aniversari de Can Timoner, Sa Trespent

Segons Catalina Obrador, “els artistes vénen aquí, també, perquè volen sortir dels seus estudis; els oferim un espai de feina, de trobada, de xarxa, i sempre ens deixen la seva empremta”.

stats