CORRUPCIÓ
Balears 13/09/2013

Cau un alt càrrec de Cort pel frau en una oposició

El director general de Seguretat dimiteix després d'un escorcoll d'Anticorrupció a la seu de la Policia Local

Antònia Artigues
3 min
ESCORCOLLS PER SORPRESA  L'operació d'Anticorrupció es va precipitar ahir al matí i va sorprendre amb un escorcoll a la mateixa seu de  la Policia Local.

Palma.Una nova investigació de la Fiscalia Anticorrupció, centrada en la presumpta manipulació de les oposicions a oficial de la Policia Local de Palma de l'any passat, va precipitar ahir la dimissió del director general de Seguretat de l'Ajuntament de Palma, Enrique Calvo Fürst, alt càrrec de l'equip del batle, Mateu Isern.

Enrique Calvo presentà la renúncia ahir al matí mateix, després que els fiscals Anticorrupció Juan Carrau i Miguel Ángel Subirán, la secrètaria del jutjat de guàrdia i efectius de la Guàrdia Civil es personassin a les dependències de la Policia Local (al quarter de Sant Ferran) per tal de practicar-hi escorcolls, autoritzats pel magistrat José Castro, ahir en funcions de guàrdia. La Guàrdia Civil comunicà al director general la seva imputació.

Els escorcolls es practicaren en els despatxos del director general de Seguretat (càrrec polític del qual depèn la direcció de la Policia Local), en el del cap de la Policia Local, Antoni Vera, i en el d'un comissari. S'hi recollí informació dels respectius ordinadors. Així mateix, es dugueren a terme altres escorcolls en dos domicilis particulars (de dos policies locals) i es requerí informació en dependències municipals.

Els Àngels de l'Infern

Tota la documentació s'aportarà a la causa, per a la qual el Jutjat d'Instrucció número tres va decretar ahir el secret de sumari.

El desencadenant d'aquesta operació s'ha de cercar en la macrooperació contra l'organització criminal alemanya Àngels de l'Infern, que es va desenvolupar a Mallorca el mes de juliol sota la direcció de l'Audiència Nacional i en el marc de la qual foren detinguts dos membres de la Policia Local de Palma i un de la Guàrdia Civil.

Segons han indicat fonts properes a la investigació, arran d'aquesta operació es va poder accedir a documentació, bàsicament les preguntes i respostes de les proves a oficial, que se sospita que s'han manipulat. Aquesta documentació és la que ha provocat l'actuació de la Fiscalia Anticorrupció.

La connexió entre els dos casos és únicament que un dels policies locals detinguts en l'operació dels Àngels de l'Infern podria ser el correu de les preguntes de les proves a oficial de la Policia Local.

Els investigadors obtingueren ahir informació de l'ordinador del director de Seguretat; del cap de la Policia, que era qui presidia el tribunal de les oposicions i la que es pensa que podria haver redactat les preguntes, i del d'un comissari.

La investigació ha revelat per ara que dos policies locals (que possiblement tenien interès a opositar a oficials) reberen informació sobre l'examen a través d'un correu electrònic del policia local detingut en l'operació dels Àngels de l'Infern, el qual, al mateix temps, podria haver rebut la informació de part del director general de Seguretat ara dimissionari, també a través d' un correu electrònic.

La trama

L'objectiu dels investigadors se centra a aclarir aquests fets, a determinar de qui rebé la informació Enrique Calvo i si hi ha més aspirants a les oposicions que rebessin fraudulentament la informació sobre els exàmens.

Per això, es considera important analitzar la informació que pugui contenir l'ordinador d'Enrique Calvo, el del cap de la Policia Local i el d'un comissari, a més de la que s'ha pogut intervenir en els escorcolls en els domicilis particulars dels policies locals que suposadament reberen les preguntes.

Per ara, l'única persona imputada és el director general de Seguretat, però la investigació està just a l'inici i es desenvoluparà sota el secret de sumari decretat ahir mateix pel magistrat José Castro després d'autoritzar les diligències reclamades per la Fiscalia.

stats