Publicitat
Publicitat

FELANITX

La justícia retira els alous a dues cases velles

L’Ajuntament podrà fer-ne efectiva la compra després de pagar els dos immobles durant deu anys

Els dos casals que el 2004 l’Ajuntament va voler comprar per ampliar les oficines municipals es podran inscriure finalment a nom de tots els felanitxers. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha eliminat els alous que encara pesaven sobre els dos immobles i que feien impossible posar les dues cases a nom de l’Ajuntament.

De fet, ara està a punt d’acabar el contracte de deu anys que el Consistori signà amb una entitat bancària amb l’objectiu d’adquirir dues cases que han de servir per ampliar les oficines municipals. Són dos antics casals que necessiten obres de reforma i que estan situats entre el carrer Sitjar i el carrer Bastera. Fa deu anys, doncs, l’Ajuntament acordà amb el Banc de Santander que el Consistori de Felanitx pagaria anualment uns 60.000 euros.

Ara les cases podran passar a ser de propietat municipal perquè, després d’alguns anys, els tribunals han esborrat els antics alous que hauria d’haver continuat pagant l’Ajuntament com a nou amo dels immobles. De fet, tan el casal del carrer Sitjar com el del carrer Bastera estaven subjectes a la càrrega impositiva pròpia que té l’origen a l’època feudal.

Però fa algunes setmanes el batle, Gabriel Tauler, va anunciar al ple que els tribunals havien acabat amb aquest dret medieval que la Cavalleria de Pax i els germans Truyols Dezcallar mantenien sobre les dues cases que l’Ajuntament ha de fer seves.

Història

El 2004, quan el batle actual, Biel Tauler ( PP ), era regidor d’Hisenda i la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Soler, dirigia l’Ajuntament, Felanitx signà amb el Banc de Santander un lloguer en forma de lísing per un període de deu anys amb l’objectiu que el Consistori pogués adquirir les dues cases dels carrers Sitjar i Bastera, amb l’obligació d’abonar anualment prop de 60.000 euros.

Quan des de l’Ajuntament s’adonaren que existien els alous que impossibilitarien la compra dels dos casals, el batle va encarregar a l’advocat Antoni Julià Barceló les tasques judicials i registrals per aixecar els alous. El període de lloguer finalitza enguany, el 2014, i teòricament les dues cases s’han d’inscriure en nom del Consistori perquè passin a ser de propietat plenament municipal.

Des de l’oposició han alertat durant anys que l’Ajuntament hauria pogut trobar-se en una situació molt difícil perquè s’han pagat 600.000 euros durant una dècada per comprar dues cases deshabitades. I si els tribunals no haguessin eliminat del tot els alous, hauria pogut resultar impossible concretar-ne la compra.

Inscripció en el registre

Ara que la sentència judicial ha fet desaparèixer els alous que els dos immobles mantenien a favor d’antics senyors, l’Ajuntament podrà inscriure en el registre els dos casals com a propietat pública de Felanitx.

I és que, segons les lleis econòmiques de l’Estat, els ajuntaments no poden adquirir béns que conservin aquest tipus de càrregues impositives del passat.

El segon problema que haurà d’encarar l’equip de govern que encapçala el batle Gabriel Tauler (PP) és que els dos habitatges estan tècnicament en estat ruïnós. “Allò més important és que tot plegat ha quedat bé. És evident que ara per ara no podrem arreglar-ho tot, però que sigui nostre és una primera passa”, explicà Tauler. D’aquesta manera, des del Consistori admetien que és poc probable que a curt termini els picapedrers entrin en els dos casals que, si no hi ha novetats, enguany passaran a engreixar el patrimoni de Felanitx.

Etiquetes