Part Forana 10/08/2015

Varietats locals demana a Agroilla que no s'apoderi del nom tradicional de la tomàtiga de ramellet

L'associació diu que es crea confusió en vendre l'híbrid amb el nom 'd'enfilar'

Ara Balears
2 min
NOMENCLATURA  La varietat híbrida es dirà tomàtiga d’enfilar i la de ramellet és la tradicional.

ManacorL'associació de Varietats Locals denuncia que Agroilla s'apodera del nom tradicional de la tomàtiga de ramellet, anomenant-la 'd'enfilar', per denominar les varietats híbrides que comercialitza. En un comunicat, l'associació critica que l'empresa porta a confusió el consumidor, ja que una de les pràctiques que es du a terme per a la conservació del cultiu tradicional és, precisament, l'enfilada de tomàtigues. L'associació demana "responsabilitat" a l'empresa i que es repensi la seva proposta. També convida l'administració a dur a terme accions per evitar la confusió entre el cultiu tradicional i l'híbrid.

L'associació tampoc no està d'acord amb les declaracions d'Agroilla en què afirma que ha rebut el seu assessorament. "Aquest no s'ha donat", indica en el mateix comunicat.

Antecedents

La tomàtiga de ramellet és una de les varietats locals més conegudes. Això no obstant, els pagesos que aposten pel seu foment –i pel de les varietats locals en general– es veuen afectats per males pràctiques com l'apoderament de cultius tradicionals per obtenir noves llavors i l'apoderament de noms tradicionals per denominar les noves varietats híbrides, indica l'associació.

L'any 2009 la Conselleria d'Agricultura i Pesca va dur a terme unes jornades per crear una Indicació Geogràfica Protegida per la tomàtiga de ramellet, on es recollia que l'híbrid es vengués sota el mateix paraigües que el cultiu tradicional. Per evitar aquest apoderament indegut del nom de tomàtiga de ramellet, l'associació dugué a terme una iniciativa perquè el Govern registràs la tomàtiga i protegís aquest cultiu i els pagesos que el cultiven. Es va declarar com a registrada el 28 de maig de 2012.

Les característiques més destacades de la tomàtiga de ramellet són la seva capacitat de conservació al llarg de gairebé nou mesos i la intensitat en el seu sabor. Aquesta varietat es conserva tradicionalment enfilada mitjançant el cosit dels capolls, penjada en vergues d'ullastre i estesa damunt canyissos amb el cul per avall. Els exemplars que es conserven a Mallorca presenten una gran heterogeneïtat en el seu aspecte, forma, tegument i, fins i tot, en algun aspecte genètic. Aquest panorama és el resultat de l'agricultura tradicional que s'ha fet a Mallorca durant gran part del segle XX i que ens ha deixat un patrimoni biològic i cultural enorme i que, avui, es troba en risc de desaparèixer.

stats