AGRICULTURA
Balears 25/07/2015

Tomàtiga de ramellet o d’enfilar?

Agroilla distingeix dues classes de nomenclatura referents al producte tradicional i a l’híbrid

Constança Amengual
2 min
NOMENCLATURA  La varietat híbrida es dirà tomàtiga d’enfilar i la de ramellet és la tradicional.

ArianyLa tomàtiga de ramellet, com a signe d’identitat mallorquina, és un aliment local molt apreciat. Tot i que els illencs la utilitzen diàriament, n’ignoren el procés de cultiu i les diferents varietats.

Agroilla, empresa de productes hortofructícoles de Mallorca, ha impulsat una nova estratègia comercial amb l’objectiu d’augmentar el coneixement ciutadà d’aquest producte. A partir del mes de juliol, la productora ha decidit canviar la nomenclatura de la varietat híbrida. Ara passa a anomenar-se tomàtiga d’enfilar, mentre que el concepte de tomàtiga de ramellet queda reservat a la varietat tradicional. El canvi s’enquadra dins el projecte de marques Select, destinat a destacar productes de major qualitat. A part de la tomàtiga, Select també vol impulsar el meló, els alls i el cogombre.

Dos productes desiguals

La tomàtiga de ramellet i la d’enfilar presenten algunes diferències que Agroilla ha volgut evidenciar-les per tal d’evitar que “la gent no se senti enganada”, segons afirma Gabrielle Ripoll, responsable de comunicació de l’empresa. A primera vista, l’aspecte d’ambdues és molt semblant, excepte pel fet que la tradicional és més deforme i menys atractiva. No obstant això, és durant el procés de cultiu quan s’observen les desavinences.

Guillem Adrover i Maria Mestre, productors d’Agroilla, expliquen que la tomàtiga de ramellet tradicional es cultiva a l’exterior durant els tres mesos d’estiu i, un cop collida, ha de reposar 30 dies. Exigeix una acurada tècnica de cultiu, ja que és més sensible a les condicions climatològiques. En canvi, la tomàtiga d’enfilar és més “manipulable” i resistent. Es cultiva tant a l’exterior com dins hivernacle, depenent de l’època de l’any.

Una llavor híbrida és aquella resultant de la mescla de dues espècies. Totes les espècies de les tomàtigues de ramellet són híbrides. Les tradicionals han sorgit de manera natural després de dècades de selecció i ara són poc variables. Es calcula que existeixen unes 200 famílies de llavors distintes. Les noves, en canvi, es creen en un període de temps curt i es modifiquen en cada reproducció.

Híbrid no és sinònim de transgènic. Agroilla crea aquest producte mitjançant un procés natural, el de pol·linització. Aquesta pràctica i d’altres, que casen amb l’agricultura sostenible, han permès que l’empresa llueixi el segell de ‘Producció integrada’, que fa referència a l’ús de tècniques respectuoses amb el medi ambient.

El preu al qual s’oferirà la nova tomàtiga de ramellet no es pot confirmar. Guillem Adrover, gerent d’Agroilla, afirmà ahir que “l’agricultura és com la borsa”, ja que el preu del producte depèn de la demanda i varia constantment. De fet, l’estiu del 2014 venien les tomàtigues al doble del preu actual.

Agroilla cultiva 650 hectàrees, 20 de les quals destinades a la tomàtiga. Reparteix a 800 clients (majoristes) i durant el 2015 espera comercialitzar 40 milions de quilos.

stats