Suplements 24/03/2021

Els tramvies

Els tramvies no són ni trens ni autobusos, però tenen el millor de cadascun. Aquest mitjà de transport que circula per la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana no és un invent d’ara. Hi ha moltes fotos antigues en què es veuen els tramvies barcelonins, però amb un aspecte molt diferent. Avui t’expliquem com han canviat i per què els hem recuperat

1 min
El tramvia

Va per la via, però no és un tren

Un tramvia és un vehicle que circula per uns carrils encaixats al paviment. Funciona amb energia elèctrica i comparteix l’espai amb tota mena de vehicles.

Els primers, amb cavalls

El primer tramvia que va funcionar al món es va posar en marxa a Nova York, l’any 1842. En aquella època anaven tirats per cavalls. Més endavant, es va substituir la tracció animal pel vapor fins que, a finals d’aquell segle, van entrar en funcionament els primers tramvies elèctrics.

El tramvia a Barcelona

A Barcelona, el primer tramvia es va inaugurar el 1872, i feia el recorregut entre Barcelona i Gràcia, que llavors era als afores de la ciutat. Circulava tirat per quatre cavalls. L’any 1877 va començar a funcionar el primer tramvia de vapor, però com que els barcelonins no estaven acostumats al soroll i al fum, l’Ajuntament va prohibir que arribés fins a la plaça Catalunya. El tramvia elèctric arribaria vint anys més tard.

Adeu, tramvia

Ara fa un segle, el tramvia era el mitjà de transport més popular a Barcelona. En circulaven més de 800 i la xarxa cobria més de 200 quilòmetres. També n’hi havia que enllaçaven poblacions, com el tramvia de Mataró a Argentona. Però a partir dels anys cinquanta es van anar substituint pels autobusos, perquè es deia que eren més ràpids i fàcils de maniobrar.

Hola, tramvia

El tramvia va tornar a circular per Barcelona l’any 2004, amb la inauguració de les línies del Trambesòs i el Trambaix. A més, hi ha diversos projectes per implantar tramvies que uneixin ciutats o zones del territori.

Vocabulary

  • Tram: tramvia
  • To run: funcionar
  • Environment: medi ambient
  • Less: menys
  • Noise: soroll



stats