Alimentació
Suplements 17/10/2023

Els tomàquets no creixen al supermercat: torna el Benvinguts a Pagès

Les jornades celebren la seva vuitena edició i ja han tingut 130.000 visitants

2 min
Una de les visites organitzada per Benvinguts a Pagès

BateaEls pollastres tenen plomes i els tomàquets no creixen dins del supemercat. I per si algú encara ho dubta, el primer cap de setmana d'octubre torna el Benvinguts a Pagès, una iniciativa de la Generalitat, que ja celebra la seva vuitena edició, i que vol donar valor al sector primari i acostar-lo a la població més urbana. Granges, cellers o camps de cultiu obriran les seves portes de manera gratuïta a tothom qui s'inscrigui des del web benvingutsapages.cat. També formen part del programa allotjaments o restaurants, que han estat recomanats pels propis agricultors perquè els compren els seus productes. Aquest any en algunes comarques també es podrà visitar el negoci d'alguns elaboradors, per incloure els professionals que treballen amb productes de proximitat però no tenen la matèria primera, com per exemple, alguns formatgers sense ovelles.

Aquesta iniciativa, “un win win”, segons Josep Salleras, responsable de comunicació de Benvinguts de Pagès i de l'empresa pública Prodeca, ja que permet que “el consumidor conegui el producte i el productor” i això acaba influint en els seus hàbits. Segons ha destacat Salleras, aquest coneixement ajuda a que el consumidor “quan després vagi al mercat o al supermercat, es fixi més en el que està comprant i intenti adquirir productes de proximitat”. Tot plegat, no només millora l'economia del país, sinó que a més a més, deixa menys petajada ecològica.

A part de tots aquests beneficis, els visitants “sempre marxen amb una rialla”, segons ha explicat Joan Arrufí, propietari d'Altavins Viticultor i un dels agricultors que obre les portes del seu celler des de fa quatre anys. De fet, la presentació de les jornades al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'ha fet a les seves instal·lacions, mentre algun camió entrava i sortia per anar a buscar el raïm que estan acabant de collir. Les dades donen la raó a Arrufí i, tret del sotrac de la pandèmia, cada any hi ha hagut més visitants al Benvinguts a Pagès. L'any passat n'hi va haver 35.000 i en total ja hi ha més de 130.000 catalans que hi han participat. En aquesta edició s'hi han inscrit 500 agents. El gruix dels visitants és de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que solen visitar les experiències més properes, tot i que els organitzadors els animen a desplaçar-se fins a Tarragona i Terres de l'Ebre, on hi ha un centenar d'iniciatives per visitar.

El director de Serveis Territorials del departament d'Empresa i Treball a les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, ha destacat que, més enllà de Benvinguts a Pagès, l'enogastroturisme “és cada cop més important” a Catalunya i ha donat una dada: aquest tipus de turisme té una despesa un 30% superior que la resta de visitants. “És una oportunitat i per això ho treballem des dels diferents departament implicats”, en referència a Acció Climàtica i Empresa.  

stats