Sípia a la vinagreta amb verdures de primavera: com cuinar-la

Us expliquem com retirar-li la melsa i la bossa de tinta per omplir l'interior de vegetals

i
Trinitat Gilbert
2 min
La sípia és un peix de temporada; a la primavera està en el seu millor moment

El cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta, proposa cuinar a casa sípia a la vinagreta amb verdures ara que n'és temps.

Ingredients per a 2 persones

  • 2 sípies
  • 1 got de vinagre de vi o de poma
  • Mongeta verda
  • Carabassó
  • Fonoll
  • Pastanaga
  • Oli d’oliva verge extra
  • 1 got d’aigua mineral
  • Sal

Elaboració 

  1. Per començar, prepareu les verdures. Primer peleu la pastanaga; en fareu servir un tros. Cada una de les verdures l'heu de tallar a dauets, perquè han de quedar una mica cuites, però no del tot perquè el resultat del plat és fresc.
  2. Feu el mateix amb el carabassó. Peleu-lo i tot seguit l’aneu tallant perquè en resultin daus. El mateix amb la mongeta tendra.
  3. I l’última verdura serà el fonoll. Retireu-ne la part de les fulles, i la deseu per al final de la recepta.
  4. Després retireu-ne les fulles exteriors i us quedeu amb la part central, que és la tendra. Talleu-la també a daus.
  5. Reserveu totes les verdures.
  6. Ara netegeu la sípia. Feu un tall central a la pell exterior, per on extraureu la barqueta. Vigileu que no desmunteu la sípia perquè l’heu de farcir de verdures.
  7. Un cop n’heu tret la barqueta, feu un tall al centre, per on extraureu els ous, tres quartes parts de la melsa i la bossa de la tinta. Procureu que no es trenqui la bossa de la tinta, perquè, si no, l’hauríeu de netejar amb aigua, i és un pas que heu d’evitar.
  8. Tot seguit, talleu els ulls amb l’ajut d’unes tisores. Mireu de fer-ho amb cura perquè no es rebentin. Si passés, hauríeu de netejar la sípia.
  9. Traieu-li la boca. Si noteu amb el tacte que els tentacles tenen sorra, netegeu-la per treure-la. Si no en té, no caldrà fer-ho.
  10. Per coure la sípia, col·loqueu el got del vinagre a la cassola. Després afegiu-hi oli d’oliva verge extra, aigua mineral i la sípia.
  11. Tapeu la cassola, i ja podeu posar-la a foc mitjà, que no cogui amb gaire rapidesa. Deixeu-la-hi coure durant vint minuts seguits.
  12. Quan hagin passat deu minuts, afegiu-hi aigua mineral perquè la cocció no s’assequi.
  13. Passats vint minuts, afegiu-hi les verdures que teníeu preparades.
  14. L’ideal és fer servir una cassola on la sípia s’ajusti, en què no sobri espai, perquè així no s’ha d’afegir més aigua del compte.
  15. Saleu-ho; una mica només, perquè els productes de mar ja porten sal.
  16. Tapeu-ho una altra vegada i poseu-ho al foc durant dos o tres minuts. Si pot ser, també podeu fer aquest pas final al forn, sense posar la tapa de la cassola.
  17. Per acabar, emplateu primer la sípia, i amb una cullera agafeu els sucs de la cocció i les verdures.
  18. El toc final serà posar-hi fulles petites de fonoll. I ja estarà.

Bon profit!

stats