Reconeixements literaris
Suplements 26/01/2023

Sebastià Alzamora guanya el premi Òmnium a la Millor Novel·la del 2022

L'escriptor s'endú el guardó amb 'Ràbia', la història d'un home que s'enfronta a dues morts absurdes

2 min
Sebastià Alzamora durant l'entrega del premi

BarcelonaSebastià Alzamora (Llucmajor, 1972) s'ha alçat aquest dijous amb el premi Òmnium a millor novel·la del 2022 amb Ràbia (Proa). El llibre segueix un home de mitjana edat que s'enfronta en poc temps a dues morts absurdes: la de la seva gossa, que és enverinada, i la d'una persona amb qui coincidia sovint quan anava a passejar la mascota. A diferència d'altres novel·les d'Alzamora com Reis del món (Proa, 2020) i Crim de sang (Proa, 2012), en aquesta ocasió l'escriptor ha deixat enrere el vessant més històric i ha utilitzat una experiència personal -el seu gos va morir enverinat- per convertir-la en literatura.

Aquest episodi, convertit en ficció, serveix a l'escriptor per construir un retrat social i una reflexió sobre el mal. "Hi apareix el mal quotidià, el que som capaços de fer-nos els uns als altres. Sovint té a veure amb una pèrdua del respecte cap als altres", ha explicat Alzamora. La novel·la se situa en un lloc turístic, Bella Vista, que s'inspira en S'Arenal de Mallorca i que té forts contrastos: hi habita un pastor amb el seu ramat d'ovelles, però també hi ha un centre comercial i un aeroport. "És un espai on aquests petits fets malèfics es multipliquen i tenen lloc en un ambient que a la vegada és molt festiu, on tot és de nyigui-nyogui. Són llocs on els europeus venen a divertir-se passant absolutament de tot", ha subratllat l'escriptor.

El protagonista de Ràbia és un escriptor que ha tirat diverses tovalloles. "M’agrada que sigui un paio que no es queixa. No està ressentit ni amargat. Ha organitzat la seva vida en una rutina, molt lligada a la gossa", ha assenyalat Alzamora. Sebastià Portell amb Les altures (Empúries) i Maria Barbal amb Al llac (Columna) han quedat finalistes de la sisena edició del premi. El jurat ha estat format per Marta Pessarrodona, Neus Real, Marta Segarra, Oriol Izquierdo i Xavier Pla. "Alzamora converteix un episodi real en una indagació al voltant de la ràbia, un dels sentiments més paradoxals i contradictoris que ens travessen", ha destacat el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich.

"El premi Òmnium a millor novel·la no afavoreix la publicació d’obra inèdita sinó que reconeix la qualitat de l’obra ja publicada. Treballem sobre segur, el material de partida és extraordinari", ha apuntat Antich, que ha posat èmfasi en els dos objectius del guardó: "contribuir a prestigiar les lletres catalanes i ajudar que la nostra literatura sumi encara més lectures". El premi Òmnium a millor novel·la és el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada, amb 25.000 euros de premi i 5.000 euros més destinats a promoció. Fins ara, els guanyadors del Premi Òmnium, que segueix el model del Goncourt francès i l’anglès Booker, han estat Raül Garrigasait, Marta Orriols, Martí Domínguez, Eva Baltasar i Joan-Lluís Lluís. 

stats