Decoració
Suplements 15/12/2022

Reutilitzar decoracions, replantar l'arbre i menys paper d'embolicar: com fer un Nadal sostenible

A l’hora de decorar, cuinar i regalar, hi ha petits gestos que poden garantir que les festes siguin més respectuoses amb el medi ambient

5 min
Decoració de Nadal

BarcelonaCom deia el Capità Enciam, els petits gestos són poderosos, i també per Nadal podem tenir-ne alguns que ajudin a preservar el planeta. A la cuina, a l’hora de pensar els regals o a l’hora de decorar les nostres llars, podem optar per recórrer a gestos ben senzills basats en les famoses tres R: reduir, reciclar i reutilitzar. Si ens fixem en l’àmbit de la decoració, podem acollir-nos al que demana el denominat interiorisme sostenible, un conjunt de pràctiques de decoració i distribució d'espais que pretenen optimitzar l'ús dels materials i reduir el consum energètic al mínim imprescindible. D'això en saben molt Laura Laviña i Olga Alonso, que el 2013 van crear l’estudi d'interiorisme i decoració Diseño Interior Bruto, amb la convicció que l'interiorisme i la decoració poden millorar la vida de les persones quan transformem els seus espais de vida i de feina. "L'interiorisme sostenible mira de transformar els espais fent que siguin més funcionals, còmodes, saludables, sostenibles i bells, aprofitant al màxim els recursos disponibles i analitzant de forma conscient els que es puguin aplicar. Incideix en molts aspectes: la distribució i orientació dels espais, l'ús de l'energia i com minimitzar-ne la despesa, la selecció de materials i la seva procedència, la reutilització de peces existents, l’aprofitament d'elements estructurals i ornamentals, la compra conscient de noves peces si és possible de proximitat, l'ús de materials naturals, etc.", expliquen.

Decoracions nadalenques amb elements naturals
Decoracions nadalenques reaprofitant teles de texans

Pensant en la decoració de Nadal, Laviña i Alonso recomanen "decorar la nostra llar aprofitant moltes de les coses que ja tenim a casa i aplicant senzills trucs; el més important és pensar de manera global i fer-se un mateix unes quantes preguntes abans de començar a comprar desmesuradament: què volem, què necessitem, què ens agrada, com volem viure aquests dies nadalencs, etc." Així, les interioristes recorden: "No tot el gaudi nadalenc consisteix a comprar i comprar. Hi ha moltes alternatives estupendes sense gastar un cèntim. Per exemple, podem utilitzar un arbre de Nadal artificial (que podrem recuperar molts anys) o, si és natural, podem gestionar amb una empresa la seva replantació. Podem apostar també per fer servir elements decoratius que ja tinguem d'altres anys, i si en volem de nous, doncs els podem fer nosaltres mateixos i amb elements naturals. Hi ha mil tutorials i és una activitat genial per fer amb la canalla. Podem aprofitar qualsevol sortida per recollir branques, fulles o pinyes i fer decoracions nadalenques precioses. Finalment, si voleu posar il·luminació, que sigui de bombetes led i fent-ho en un horari acotat".

Reduir l’impacte ambiental

Anna Peña, directora de comunicació de Rezero, entitat que treballa perquè les empreses, les administracions públiques i la ciutadania puguin gaudir d’un model de producció i de consum cap al residu zero, alerta que "durant Nadal els residus augmenten com a norma gairebé un 10%: augmenten els residus orgànics (especialment al desembre), es llença més menjar, augmenta la generació de paper i cartó a causa dels embolcalls dels regals, augmenta la generació de vidre, especialment de cava (envasos no reutilitzables), i augmenten els envasos de plàstic i metall". En aquest sentit, des de Rezero engresquen les famílies "a portar a terme un consum conscient. És a dir, tenint en compte les conseqüències de les nostres decisions. Poden ser positives per a la salut emocional i física de les persones i per al medi ambient, o negatives si ens deixem emportar per un consumisme excessiu". En aquest sentit, Peña recorda que a l’hora de decidir els regals "és important el temps i la imaginació": "És important tenir temps per fer un exercici de reflexió prèvia, per detectar el desig real i fer l’elecció de consum més responsable". Però també és important veure com embolcallarem aquests regals. Potser no cal que gastem desenes de metres d’un paper que acabarà a la brossa o que hi posem llaços i altres elements que tindran el mateix destí.

El paper d'embolicar es pot reutilitzar després de Nadal

Finalment, amb relació a l’arbre de Nadal, des de Rezero aposten, si preferim un arbre natural a un d’artificial, per "una espècie mediterrània com l’arboç, el marfull o l’alzina, que podran ser trasplantades en algun bosc proper sense cap problema i, si teniu quitxalla a casa, podreu convertir l’experiència en una mostra de respecte cap a la natura". "Si finalment opteu per comprar un arbre de Nadal, mireu que sigui de l’única espècie autòctona (Abies alba) i mantingueu-lo a l’exterior i regueu-lo i humidifiqueu-ne les fulles amb regularitat. Així mateix, el més recomanable és no posar-li guarniments lluminosos. Si, tot i això, l’arbre no sobreviu a les festes, caldria portar-lo a la deixalleria per tal que se’n pogués fer compost", recomana Anna Peña.

En tot cas, si voleu fer que el vostre Nadal sigui una mica més sostenible aquest 2022, aquí teniu algunes idees per decorar casa vostra tot pensant en el planeta.

1.

Feu servir la imaginació

De totes les deixalles que generem, moltes es poden fer servir com a decoració nadalenca si hi posem una mica d'imaginació. Per exemple, podeu fer una corona casolana utilitzant teles velles de diferents colors que haureu de tallar a tires i enrotllar en un filferro fins a aconseguir la corona. La podeu decorar amb pinyes o branques seques. Una altra manera de fer una corona original és amb taps de suro i decorant-la amb algun element natural. Si teniu traça per cosir, amb retalls de roba vella també podeu crear ornaments per a l’arbre de Nadal.

2.

Reutilitzar caixes de cartró

Les caixes de cartró que tingueu per casa també us poden servir per fer ornaments. Podeu retallar estrelles i altres figures per penjar a les parets. També podeu fer un arbre de cartró amb volum tallant dos triangles exactament iguals i encaixant-los l'un a sobre de l’altre. Pensant en els més petits, recordeu que els tubs del paper higiènic donen molt de joc i amb ells podeu crear des de ninots de neu fins a figuretes del Pare Noel.

3.

Utilitzeu elements naturals

La natura ens proporciona grans opcions per decorar la casa per Nadal. Les pinyes són molt típiques en aquestes dates i molt versàtils a l'hora de crear peces per decorar. Podeu fer, per exemple, un centre de taula si les pinteu de daurat i les barregeu amb boles de l'arbre de Nadal velles, espelmes, branques d'eucaliptus, fulles verdes i seques de diferents arbres o fruits secs com nous o castanyes. Les branques seques també són molt decoratives i es poden convertir en arbres de Nadal si en trobeu diverses d’irregulars i de diferents mides. Les lligueu de petita a gran amb un cordill en forma d’arbre de Nadal i les decoreu amb llums led o altres ornaments.

4.

Pinteu pedres llises

Si us agrada dibuixar i pintar, les pedres llises poden ser un element ideal per fer decoracions de Nadal. Les podeu pintar amb motius nadalencs i fer-les servir com a decoració per a la taula de Nadal o crear un centre posant-les en una cistella de vímet acompanyada de branques seques i llums.

5.

Cistells de vímet

Per decorar diferents espais de la casa podeu optar per incloure cistells de vímet per diferents racons de casa. Només els haureu d’omplir amb pinyes i altres elements naturals i col·locar alguna garlanda de llum a l'interior i algun llaç de color a la nansa.

Tendències d’aquest Nadal

Fa uns dies, Mercabarna va organitzar les 38es Mercademostracions, que van servir per donar a conèixer les tendències en decoració nadalenca d’enguany. Aquest any la natura és la gran protagonista, amb decoració que s’hi inspira a base de materials sostenibles i reciclables, amb l’ús de llums led i espelmes, així com d’ornaments naturals com branques, pinyes, cítrics liofilitzats, vesc, boix grèvol, fulles, rams de flor fresca o seca, etc. Pel que fa als colors predominants en matèria de decoració, continuen manant el verd i els vermells per als més tradicionals; el blanc amb grisos o blaus i platejats, per als minimalistes i clamorosos; i el rosa barrejat amb daurats per als més atrevits i romàntics. També és tendència decorar tots els espais de la casa, especialment banys i cuines, amb garlandes i corones que han de lluir no només en portes o centres de taula, sinó també en cadires, finestres, baranes d’escala, xemeneies, etc. Entre els elements decoratius, són tendència les estrelles de diferents mides, materials i colors. També tindran protagonisme els elements de fusta i els centres de taula elaborats amb flors fresques o seques, que substituiran les tradicionals ponsèties o plantes de Nadal. Tot plegat com més natural i senzill, millor. 

stats