Suplements 21/09/2018

Un recorregut d’entre els possibles

Magda Albis
6 min
Un recorregut d’entre els possibles

Museu de Mallorca

'Els secrets de la muntanya’

Les sales del Museu de Mallorca acullen un diàleg de l’artista Horacio Sapere amb paisatgistes històrics presents al fons del museu i en altres col·leccions com són R. Anckerman, F. Bernareggi, Carloandrés, Llorenç Cerdà, Gabriel Femenia Maura, Joan Fuster Bonnin, J. A. Fuster Valiente, G. López Naguil i Joan O’Neill. La comissària de la mostra, Magdalena Aguiló, estableix un discurs entre passat, present i futur amb el fil conductor de la muntanya, tema constant en la trajectòria de Sapere. Així, es crea un diàleg entre obres històriques i contemporànies que concep un nou relat entre les obres exposades mentre s’enriqueixen mútuament. Durant la inauguració, a les 22 h, tindrà lloc un espectacle musical sensorial Tel·lúric al pati del museu.

Galeria Horrach Moyà

‘Mezzanine 1’

A la galeria del carrer Catalunya s’inaugura una mostra col·lectiva d’artistes representats per la galeria com són Marina Abramovic, Susy Gómez, Aníbal López, Sylvie Fleury, Lawrence Weiner, Joana Vasconcelos, Muntean/Rosenblum, Alicia Framis, Carles Congost, Vasco Araújo, Girbent, Montserrat Soto i Liu Wei. A la seu que Horrach Moyà té a la plaça de la Drassana es pot veure encara l’exposició Metallica de Susy Gómez, inaugurada a principis d’estiu.

Galeria Fran Reus

Smell summer rain’‘Tot passa’

Doble programa a la galeria Fran Reus. A la sala de dalt, l’artista anglès Isaac Lythgoe presenta una sèrie de peces en exclusiva pensades per la galeria en una exposició comissariada per Domenico de Chirico. Lythgow treballa amb diferents mitjans i tècniques artístiques per tractar el tema de la distorsió de la consciència mitjançant la narració d’històries.

Baixant les escales trobarem els treballs de Julià Panadès. Amb el títol Tot passa, l’artista reflexiona sobre la realitat i el seu context, i hi inclou referències a Guy Debord i els situacionistes com la deriva o el concepte de flaneur. Panadès exposa una sèrie de troballes atzaroses en forma de vídeo, escultura, foto i collage.

Casal Balaguer

‘La música és la resposta’

Un recorregut d’entre els possibles

El pati del Casal Balaguer acollirà una de les propostes més arriscades de la nit. Comissariada per Tolo Cañellas i amb la idea d’unir art contemporani i música a mode de featuring, els quatre artistes mesclaran els llenguatges en dues actuacions diferents concebudes especialment per a aquest vespre. Carles Congost i Josep Xortó, amb el nom del grup musical The Congosound, proposen un recorregut performaticomusical a través de les cançons de diferents peces audiovisuals de Congost en què reflexiona al voltant de la música pop al llarg de la història. Per la seva banda, Albert Pinya i Joan Miquel Oliver duran a terme un viatge psicodèlic experimental a quatre mans. Les actuacions duraran uns 35-40 minuts.

Galeria Maior

‘Walk the Line’

L’obra del duet format per Carla Arocha i Stéphane Schraenen se centra en la investigació de la cultura visual, les formes de percepció i de la realitat. Els artistes presenten una instal·lació d’estructures modulars que transformen l’espai amb pintures gairebé monocromes que creen una il·lusió òptica alhora que en condicionen la percepció. Així, plantegen un diàleg entre les peces, l’espai i el públic en què l’individu és el que dona sentit al plantejament artístic.

Jelato Love

‘El Baile’

Un recorregut d’entre els possibles

L’espai de recent creació a la plaça dels Patins inaugura coincidint amb la Nit de l’Art la primera exposició individual a Espanya de l’artista xinesa Yanyan Huang. En les seves paraules, l’obra combina “diferents camps d’estudi: música, dansa, arts marcials, astronomia… que malgrat que són superficialment dispars, tenen paral·lelismes i estan essencialment interconnectats”. L’artista treballa diferents disciplines com la pintura, la cal·ligrafia, la música clàssica i el ballet, a més de les videoperformances, que remeten a una formació cultural heterogènia i tradicional.

Es Baluard

‘Ells i nosaltres’

El Museu d’Art Modern i Contemporani ofereix una mostra en la qual s’analitza l’evolució de la relació dels humans i els animals mitjançant projectes artístics contemporanis i obres històriques. D’aquesta manera, a l’exposició trobam peces d’artistes com Francisco de Goya, Joseph Beuys, Picasso, Miró, Miquel Barceló, Eulàlia Valldosera i Joana Vasconcelos, entre molts d’altres. La mostra s’estructura al voltant de diferents reflexions discursives entre el món animal i les societats humanes com poden ser les tradicions, l’alimentació, l’afecte, els oficis i els mites. Tot i que aquesta mostra es va inaugurar dijous passat, avui el museu presenta una nova Carte Blanche sobre el complex cultural del museu, en aquest cas al col·lectiu d’arquitectes Formatting Architecture, integrat per Antoni Gelabert i Néstor Montenegro i que amb el nom d’ Invisible proposen una sèrie d’instal·lacions efímeres.

Casal Solleric

‘How do you see yourself in 5 years? ‘Tots els canvis s’han desat’ ‘Canon’

Un recorregut d’entre els possibles

La vitrina exterior del Casal Solleric, comissariada per Tolo Cañellas, mostrarà una nova peça concebuda per Nauzet Mayor. L’artista ha duit a terme una escultura hiperrealista a mode d’autoretrat amb la qual planteja una crítica directa i crua al sector de les arts visuals i a la situació real en la qual es troben molts dels seus agents. Coincidint amb la setmana de la Nit de l’Art, el Solleric va inaugurar dijous una mostra col·lectiva comissariada per Pau Waelder i que inclou els artistes Aram Bartholl, Clara Boj, Diego Díaz, Martin John Callanan, Olia Lialina, Kyle McDonald, Román Torre, Ángeles Angulo i Carlo Zanni. La planta noble del Casal Solleric acull una exposició individual de l’artista madrileny Mateo Maté. Sota el concepte de ‘cànon’, l’artista reflexiona sobre les normes estètiques i els costums socials com a reflex de les societats i els seus sistemes polítics. A partir de figures clàssiques i romanes, trastoca i modifica tot aquest ideal per adaptar-lo a una nova realitat difusa i dispersa.

Galeria 6A

En paraules de la directora de la galeria, Bel Font, aquesta “és una exposició de culte”. Es tracta d’una mostra de dos “pintors pintors” i d’un “pintor gravador” influenciats tots tres pel paisatge mallorquí i que varen deixar una petjada significativa en l’art contemporani de l’illa en els anys 80. La mostra inclou obra gràfica original, amb especial atenció a la tècnica litogràfica, realitzada en els obradors del Taller 6a entre el 1984 i el 1987, a més d’una petita sèrie de pintures dels tres autors que coincideixen en dates. Es tracta d’una perspectiva diferent a l’aproximació de l’obra dels tres artistes.

Galeria Addaya

‘David Alfaro Siqueiros, América Tropical + Street Meeting, LA, 1932’

La seu a Palma de la Galeria Addaya acull l’obra de l’artista veneçolana Ángela Bonadies. El projecte se centra en el resultat de la investigació que l’artista va fer dels murals de Siqueiros a Los Àngeles durant una residència a la ciutat americana de Santa Mònica. L’obra de Bonadies, eminentment fotogràfica, se centra en la memòria, la visibilitat i invisibilitat d’estructures culturals i en l’espai urbà. L’artista, a més, està duent a terme una residència a Addaya Alaró, durant la qual desenvolupa un projecte de recerca sobre el barri del Terreno.

Galeria Xavier Fiol

‘Lo que vieron los vientos del sur’

Xavier Fiol inaugura per a aquesta Nit de l’Art l’exposició d’un dels seus artistes representats, el malagueny José Luis Puche. Mitjançant el dibuix, l’artista fa referència en aquesta mostra a la seva terra natal, el sud, als seus orígens i a allò que l’inspira. Jugant amb els colors, la tècnica i experimentant amb diferents materials, difumina els límits entre realitat i ficció. Les obres venen directament des de Màlaga, des d’on s’acaba de clausurar la seva primera exposició individual en el Museu CAC de Màlaga.

Galeria Pelaires

‘The cave wall was always there’

Pelaires proposa una exposició col·lectiva comissariada per Adam Thomas i en la qual participen tres artistes representats per la galeria: Rafa Munárriz, Claudia Peña Salinas i Lucas Simoes, juntament amb Ricardo Alcaide, Alice Channer, Steve Claydon i N DASH, Carlos Irijalba. Un text escrit per aquest darrer és el que dona nom a la mostra. La relació entre els materials, el desenvolupament tecnològic i la temporalitat són els fils conductors de l’exposició, en la qual conviuen diferents llenguatges artístics.

Taca

‘Parasimpática Introversión. La fuente del in’

L’espai de les cotxeres del carrer Sant Feliu ha convidat l’artista canari Jonay P. Matos per dur a terme una exposició pictòrica. La mostra inclou una tela de gran format sense bastidor que l’artista ha creat especialment per a aquesta exposició juntament amb altres peces de format petit que complementen el conjunt de la instal·lació.

stats