Receptes
Suplements 03/08/2022

Orecchiette all’ortolana (pasta amb verdures)

Antonella Speranza, autora del blog 'La pasta per als catalans', explica com preparar una pasta en forma d’orella típica de la Puglia

2 min
Orelletes amb verdures, amb formatge parmesà i alfàbrega

Ingredients per a 4-5 persones

  • 350 g de pasta
  • 1 albergínia
  • 1 carabassó
  • 3 o 4 pebrots verds
  • 1 ceba
  • 10 tomàquets cirerols o 5 tomàquets per sucar
  • 2 grans d’all sencers i pelats
  • Alfàbrega en abundància
  • Formatge parmesà en abundància
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Elaboració

  1. Talleu totes les verdures en daus petits i coeu-les per separat.
  2. Els carabassons, fregiu-los, perquè, si no, s’estoven en excés. Feu servir oli en abundància per fregir, i aneu-ho fent en quantitats petites.
  3. Les albergínies, feu-les al forn, posades sobre paper sulfuritzat amb un rajolí d’oli. Si no, també podeu fer-ho en la fregidora d’aire, amb poquíssim oli. Fregides són boníssimes, però xuclen massa oli.
  4. Els pebrots, saltegeu-los a la paella amb poc oli. També queden molt bé amb la fregidora d’aire.
  5. Una vegada preparades les verdures, poseu l’aigua a bullir (recordeu que la proporció és 1 litre d’aigua i 10 grams de sal per cada 100 grams de pasta). Respecteu el temps de cocció que recomani el productor, i quan la pasta estigui cuita, no llenceu tota l'aigua; reserveu-ne per a l’elaboració final de la recepta.
  6. En una cassola ampla, on després hi haureu d’abocar la pasta, escalfeu un raig d’oli i abans que estigui molt calent afegiu-hi els alls i la ceba picada.
  7. Minuts abans que l’all i la ceba agafin color, afegiu-hi els tomàquets, aixafeu-los amb l’ajut d’una forquilla i, tot seguit, afegiu-hi totes les verdures.
  8. Afegiu un parell de cullerots d’aigua de la cocció de la pasta i deixeu que faci xup-xup tres o quatre minuts amb la tapa posada.
  9. Afegiu-hi l’alfàbrega, apagueu el foc i tapeu-ho.
  10. Aboqueu la pasta a la cassola juntament amb les verdures amb la flama encesa a foc viu. Saltegeu-hi la pasta i afegiu-hi un altre cullerot d’aigua de cocció i el formatge parmesà. Deixeu que es faci un altre minut i apagueu el foc.
  11. Emplateu-ho, afegiu-hi més formatge parmesà i ja estarà.
Antonella Speranza, autora del blog La pasta per als catalans

Consell

Es pot menjar calent o a temperatura ambient. I la recepta varia segons les verdures de temporada, i també segons com es coguin: fregides, al forn, bullides...

 

 

 

 

stats