La crisi dels preus
Suplements 14/09/2023

No caiguis en les trampes dels preus

Andrei Boar recomana fixar-se en el valor i el pes dels productes per evitar sorpreses

2 min
Preus de diversos productes en una carnisseria del Mercat del Ninot de Barcelona.

BarcelonaEl preu acostuma a ser un dels factors principals a l’hora de decidir si comprar o no un producte, sobretot en les rendes més baixes. A Espanya, vuit milions de persones cobren l'SMI i la meitat de la població no supera els 2.000 € al mes. En un context d’inflació, guanya més força que mai la necessitat de mostrar que els preus són baixos i les empreses se les empesquen totes.

Una de les tècniques més habituals en els últims mesos és el que coneixem com a reduflació: reduir la mida del producte mantenint el preu. La gran majoria dels consumidors no es fixen en si un paquet de galetes pesa 150 o 180 grams i, per tant, és ben fàcil canviar-ne la mida sense veure’n afectat el consum. És més, al ser més petit, l'haurem de comprar més sovint. Aquest fet recorda una marca de pasta de dents que en lloc de fer el tub més petit va augmentar-ne la mida del forat perquè es gastés més producte amb cada ús.

D'altra banda, els supermercats han començat a mostrar el pes de la fruita i la verdura per cada 500 grams, en lloc de l’habitual quilo. Clarament, la publicitat ajuda que et confonguis. Tots sabem la mida de la lletra que es fa servir per mostrar els preus... A partir d’ara, haurem de vigilar en el moment de fer la compra; si no ho fem, ens podem emportar una sorpresa a l’hora de passar per caixa.

Finalment, sobretot a Internet, és habitual veure que els productes estan sempre rebaixats: liquidació d’estocs, dia sense IVA, flash sale... és el mateix. En aquests casos, val molt la pena comparar el preu dels productes amb el que tenien en dies anteriors i veure si realment està rebaixat o no. Algunes empreses, fins i tot, els apugen per després rebaixar-los i que quedin al mateix preu, o fins i tot més cars. En aquest sentit, hi ha diverses pàgines web que et permeten comprovar els preus en les últimes setmanes.

Simplement, un consell: anar amb compte per no caure en la trampa.

stats