Salut

La música de Mozart pot alleujar el dolor en els nadons durant la prova del taló

Una investigació conclou que els nounats pateixen menys si se'ls fa la punxada mentre escolten una cançó de bressol

Víctor Masip Brevers
2 min
Una dona agafant en braços el seu fill nounat.

New YorkLa música de Mozart pot alleujar el dolor en els nounats sotmesos a la prova del taló. La conclusió arriba després d'una investigació feta amb 100 nadons que ha publicat la revista Pediatric Research, que ha comparat les reaccions de bebès d'una edat mitjana de dos dies i una edat gestacional mitjana de 39 setmanes. La meitat dels nadons va escoltar una cançó de bressol de Mozart durant tres fases: vint minuts abans de la prova del taló, mentre els practicaven el procediment i cinc minuts després, mentre que l'altra no va escoltar la música en cap moment. Com a part del procediment estàndard, tots van rebre una petita dosi de solució de sucre (0,5 mil·lilitres) dos minuts abans de la punxada al taló.

Abans de la prova, els dos grups presentaven puntuacions de dolor similars, amb una avaluació de zero en una escala de set punts. No obstant això, els nadons que van escoltar la cançó de bressol van experimentar puntuacions de dolor “significativament més baixes” durant i després de la prova en comparació amb els que no van ser exposats a la música, segons conclouen els investigadors. Els lactants que van escoltar la música van registrar una puntuació de dolor de quatre durant la prova, que va disminuir a zero un minut després del procediment. En contrast, els nounats que no van ser exposats a la música van mostrar una puntuació de 7 durant la prova, de 5,5 al cap d'un minut i de 2 al cap de dos minuts.

L'avaluació del dolor es va fer mitjançant diversos indicadors, com ara expressions facials, plor, patrons de respiració, moviments de les extremitats i nivells d'alerta. Els investigadors van garantir que les proves es duguessin a terme en un ambient tranquil, amb il·luminació suau i temperatura controlada i sense proporcionar xumets ni consolació física als nadons.

Nana de Mozart

Tot i que no es van observar diferències significatives en les puntuacions de dolor entre els dos grups tres minuts després del procediment, els resultats indiquen que la música pot ser un mètode efectiu per alleujar el dolor als nadons durant procediments mèdics menors.

L'equip de recerca ha suggerit que futures investigacions poden explorar si les gravacions de les veus dels pares també tenen un efecte reductor del dolor en els nadons durant procediments similars. Aquests descobriments tenen el potencial de tenir un impacte significatiu en les unitats neonatals amb recursos limitats, ja que la música gravada es presenta com una intervenció fàcil, reproduïble i econòmica per alleujar el dolor en nadons sans.

Tot i que hi ha la creença que el cervell dels nadons no està prou desenvolupat per experimentar dolor, les investigacions recents han conclòs que ho fan de la mateixa manera que els adults. El doctor Saminathan Anbalagan, director de la investigació sobre el dolor dels nadons experimentant amb música, certifica que “els estudis han demostrat que les experiències primerenques de dolor poden alterar les respostes al dolor més tard a la vida i conduir a altres resultats adversos a llarg termini. Per tant, és crucial establir un mètode fàcil i fiable per reduir el dolor en els nounats”.

stats